Başçı, Kocaeli Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada, 2023 hedeflerine ilişkin bazı hesaplar yaptıklarını anlatarak, Türkiye'nin 2023'te kişi başı hasılat çalışmalarının 25 bin dolar olacağını hedeflediklerini belirterek, bunun gerçekçi bir hedef olduğunu söyledi.

Bunun olabilir olması için dolar bazında ölçülen gelirin her yıl yüzde 7,5 artmasının gerektiğini dile getiren Başçı, ''Yüzde 7,5 artabilir mi? Dolar bazında düşünüldüğü için evet. Çünkü 2,5 puan Amerikan enflasyonundan geliyor. Dolayısıyla 'yüzde 5 ölçülen kişi başı gelir artışı olabilir mi?' diye baktığımızda, olabilir'' şeklinde konuştu.

Başçı, Türkiye'nin gelişen bir ülke olduğunu ve yüzde 5 potansiyel büyümesinin gözüktüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

''Bu, hangi şart altında yapılabilir? Fiyat istikrarı ve finansal istikrarı bu günkü gibi aynen muhafaza edersen, hatta biraz daha geliştirilebilirse bunu, 25 bin doları, Türkiye çok rahat yapar. Daha iyisini yapamaz mı? Yapar ve yapmak zorunda. Çünkü 25 bin dolar aslında çok da iddialı bir hedef değil.

Amerika'nın o zaman ki milli gelirinin sadece yüzde 30'una tekabül eder. 30 bin de 35 bin de olur. Yeter ki biz yapısal reformlar adına adımlarımızı atalım ve bu sıralamalardaki yerimizi iyileştirelim. Altyapı, eğitim, sağlık, verimlilik alanında adımlarımızı atalım, Ar-Ge harcamalarımızı artıralım, Türkiye çok rahat 30 bin dolar da 35 bin dolar da yapar.''