KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, kamuoyunda "Torba Yasa" olarak bilinen kanun kapsamında, KOSGEB destek veya kredilerinin geri ödemelerini ihlal etmiş işletmelere, borçlarını uygun şartlarda ödemeyebilmeleri için önemli bir imkan sağlandığını belirtti.
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan yaptığı yazılı açıklamada, Torba Yasa kapsamında, 31 Aralık 2010 tarihinden önce KOSGEB'ten destek kullanmış ve uygunsuzluğu 25 Şubat 2011 tarihinden önce tespit edilmiş veya geri ödemelerini ihlal etmiş işletmelerden 30 Nisan 2011 tarihine kadar KOSGEB Hizmet Merkezlerine dilekçe ile başvuruda bulunan işletmeler bu Kanun kapsamında değerlendirileceğini bildirdi. Kaplan, kanun kapsamında destek tutarlarının aslı ile gecikme faizi yerine TEFE/ÜFE oranında faiz istenecek destekler hakkında şu bilgileri verdi:
"-Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan taahhütlü kredi faiz destekleri ,
-Haklarında hukuki işlem başlatılan geri ödemeli destekler ve uygunsuzluğu tespit edilen geri ödemesiz destekler."
Kaplan, sadece destek bedelinin aslının talep edilip faizin talep edilmediği destekleri ise şöyle sıraladı:
"-Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan taahhütlü kredi faiz destekleri,
-Haklarında hukuki işlem başlatılmamış geri ödemeli destekler ve uygunsuzluğu tespit edilen geri ödemesiz desteklerdir."

-DAVALAR SONLANDIRILACAK-

Kaplan, kanun kapsamında, haklarında açılmış davaları bulunan işletmelerin davaları sonlandırılacağını belirterek, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin ilk taksit ödeme süresinde, Kanun'un yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonu olan 31 Mayıs 2011 tarihi mesai bitimine kadar ödeneceğini vurguladı.

-18 EŞİT TAKSİTTE ÖDENEBİLECEK-

Kaplan, ödemelerin taksitler halinde yapılması durumunda ilk taksitin Mayıs 2011 tarihi itibari ile ödenmek üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödeneceğini bildirdi. Taksitlerin 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödenmesi durumunda belirlenen borç tutarının 6 eşit taksit için 1,05; 9 eşit taksit için 1,07; 12 eşit taksit için 1,10; 18 eşit taksit için 1,15 katsayısı ile çarpılacağını bildirdi. Bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacağını kaydetti.

-UYGUN ÖDEME PLANI VERİLECEK-

Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan işletmelere tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verileceğini dile getiren Kaplan, tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması halinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltileceğini vurguladı.
Kaplan, ödenmesi gereken taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla bu Kanun hükümlerinden yararlanılabileceğini aktardı.

-"KOSGEB'E BORÇLU ESNAF-SANATKAR EN GEÇ 30 NİSAN'A KADAR BAŞVURUDA BULUNMALI"-

Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedileceğini dile getiren Kaplan, "Söz konusu Kanun, KOBİ'lerin KOSGEB'e olan borçlarının yeniden yapılandırması için çok çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu nedenle KOSGEB'e borçlu olan esnaf-sanatkarlarla KOBİ'leri, en geç 30 Nisan 2011 tarihine kadar KOSGEB Hizmet Merkezlerine başvuruda bulunmaya davet ediyorum" dedi.(ANKA)
(HGS/ÖMR)