Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aile konutu şerhinde mahkeme kararını beklenilmemesine yönelik Mart ayında yaptığı düzenleme ve son torba kanun değişikliği ile birlikte kadınlar “Evi üstüme yap” demeyi bırakıp tapuya koştu. Başvurularda 3 kat artış görülürken, 2012’de bin 243 olan aile konutu şerhleri yılbaşından  bu yana yaklaşık 3 bin 700 oldu. 
 
Aile konutu şerhi ile ilgili olumlu gelişmeler yaşanırken, 2011, 2012 ve Ocak-Ağustos 2013 tarihlerini arasındaki dönemde  bin 584 aile konut  şerhinde değişiklik yapıldığı görüldü.  İşte tam da bu noktada kocaların kanuni düzenlemelere direnç gösterdiği ortaya çıktı. Gelen  aile ve koca baskısından dolayı bin 328 kadın kendi isteğiyle aile konut şerhinin  terki yani eski haline  geri döndürülmesini istedi.  256 şerh  ise satış, intikal, imar değişikliği, ihtiyati tedbir terkini gibi işlemlerle kaldırıldı. 
 
Yapılan son düzenlemelerle aile konutu şerhlerinde "mahkeme kararı" alınmasına yönelik uygulamaya son verildi. Aile konut bundan sonra tapunun maliki olmayan eşin, konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge ve evlilik cüzdanıyla tapu müdürlüklerine başvurması yeterli olacak.