Tuncer, "Eskiden Yunan sanayicisi, ticaret erbabı ve işletmeciler, çeklerinin dönmesinden ya da kara listeye alınmaktan çekinirdi. Artık ödenmemesi de çok umurlarında değil gibi dolaşmaya başladılar" diye konuştu.

Başmüşavir Bülent Tuncer, Yunan işletmeciler ile ticari ilişkilerde bulunmak isteyen Bodrumlu işadamlarını bilgilendirdi. Bodrum Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıya, yaklaşık 50 işletmeci katıldı. Tuncer, işletmecileri ticaret müşavirliğinin görevlerini, Yunanistan’ın ekonomik durumu, göstergeleri ve dış ticareti ile bilgileri ve Türkiye ile ticari ilişkilerini anlattı. Bülent Tuncer, doğru ve uygun partner bulunması kaydıyla Yunan pazarına girmenin daha kolay olabileceğini belirterek, "Yunanistan bizim için önemli bir pazar ama biz, Yunanistan için daha da önemli bir pazarız. Çünkü Avrupa Birliği üyesi olamamamıza rağmen, ihracatta 4’üncü sırada yer alıyoruz" dedi.

Ticari ilişkilerde bulunmak isteyen işletmeciler için bazı konularda uyarılarda bulunan Bülent Tuncer, "Eskiden Yunan sanayicisi, ticaret erbabı ve işletmeciler, çeklerinin dönmesinden ya da kara listeye alınmaktan çekinirdi. Artık öyle değil, piyasada 12, 15, 18 aylık vadeli çekler dolaşmaya başladı. Ödenmemesi de çok umurlarında değil gibi dolaşmaya başladılar. Her ay 2 milyar euroya yakın çekin arkasının yazıldığı ve karşılığı olmadığı söylendi. Artık çekin eskisi kadar sağlam bir ödeme aracı olmadığını bilin" diye konuştu.

Tuncer, 400 civarında Yunan şirketinin Türkiye’de yatırımı olmasına rağmen, Yunanistan’daki Türk şirketi sayısının 7 olduğunu söyledi. Pazar dinamiklerinin Türkiye ile benzerlik gösterdiğini kaydeden Bülent Tuncer, ithalatın yüzde 75’ine yakın bölümünün aracılar veya distribütörler vasıtasıyla yapıldığını söyledi.

Tuncer, "İşletme seçerken müşavirliğimizle irtibata geçerseniz, sizlere yardımcı oluruz" dedi.


Nilüfer KANDIRMIŞ / DHA