Konkordato artık hayatımızın bir parçası oldu. Hemen hemen her gün irili ufaklı çok sayıda firma konkordato ilan ediyor. Bu konuda çok fazla konkordato haberinin gelmesi, piyasada yeni bir sektör oluşturdu. Türkiye’nin belli başlı bölgelerindeki üniversiteler bu alanda (ücretli) konkordato komiserliği eğitimi veriyor. Eğitim sonunda da vatandaşlar rektörlük onaylı sertifika alıyor. Yetkililer programların açılır açılmaz dolduğunu ve 20 kişilik gruplar halinde ders verildiğini söylüyor. Programa katılmak isteyen vatandaşlar sertifika ücretini üniversitenin döner sermaye hesabına yatırıyor. Şu an Uludağ Üniversitesi, Haliç Üniversitesi ve Aydın Üniversitesi bu alanda eğitim veriyor.

eeee


EĞİTİMDE HANGİ KONULARA DEĞİNİLİYOR

Firmalar veya vatandaşlar konkordato ilan ettiğinde mahkeme kişiye mali müşavir komiseri atıyor. Ancak bazı mali müşavirlerin konkordato hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığını söyleyen yetkililer bu sertifika programlarıyla daha bilgili bir şekilde süreci yönettiğini söylüyor. Sertifika eğitiminde öğretmenler vatandaşlara; Konkordatonun olumlu ve olumsuz yanlarından, atandığı firmanın mali yapısında nelere dikkat etmesi gerektiğine kadar birçok konuda bilgi veriyor. Ayrıca eğitmenler derslerde yaşanmış konkordato süreçleriyle ilgili örnekler de vererek komiserin bu süreçte daha kolay hareket etmesini sağlıyor.

KONKORDATO ÇOK İYİ BİLİNMİYOR

Konkordato eğitimlerinin ekim ayından bu yana çok fazla arttığını belirten Uludağ Üniversitesi Hukuk Eğitimlerinden Sorumlu Hayal Aydede sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, ” Bu tarz eğitimlerin oluşmasının birincil nedeni bazı mali müşavirlerin ve avukatların ‘Konkordato’yu çok iyi bilmemelerinden kaynaklanıyor. Biz de profesyonel eğitmenlerimizle birlikte bu konuda vatandaşları bilgilendiriyoruz. Sertifika programı ortalama 3 gün sürüyor ve her gün 8 saat ders yapılıyor.” dedi.

grg

Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü Konkordato Komiseri Sertifika Rrogramı

ÇOK FAZLA TALEP VAR

Konkordato ilan eden firmalara atanan komiserlerin konkordato sürecini çok iyi bilmeleri gerektiğini belirten Aydede, “Mahkeme tarafından firmaya atanan komiserlerin bu süreci çok iyi bilmeleri gerekir. Aksi takdirde süreç olumsuz ilerleyebilir. Konkordato yeni bir oluşum bu nedenle bazı konkordato ilan eden firmalara küt diye atanan komiserler oldu. Bu tarz eğitimlere çok fazla talep var.” dedi. (Derin Gökçe / Sözcü)