Ev alımlarında kredi ödemelerinin yanı sıra düzenli olarak yapılan diğer harcamalarda hesaba katılmalı. Belki kredi ödemesi kredinin kullanıldığı zaman tek veya önemli ödemeniz olabilir ancak, ilerleyen vadelerde yapılacak olan ödemelerde hesaba katılmalıdır. Aksi durumda hesaplanmayan giderler, kredinizi geç ödemenize hatta batık vermenize dahi sebep olabilir. Zaten kredilerin neden batık verdiğine baktığımız zaman, hesaba katılmayan harcamaların en önde gelen faktörlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Şimdi kredi süresi boyunca ödemelerde sıkıntı yaşamamak için neler yapmanız gerektiğine bir bakalım:

1- Aylık Gelirinizi Net Olarak Hesaplayın

Aylık ne kadar kredi ödemesi yapacağınızı doğru belirmek için önce aylık gelirinizi net olarak belirlemeniz gerekiyor. Aylık gelirinizi belirlerken net olmayan zam alma ihtimali, ek iş yapma ihtimali, ticari ve zirai olarak risk taşıyan gelirlerinizi hesaba katmamalısınız. Bunun yerine krediyi kimler ödeyecekse net aylık gelirlerini hesaplayıp, toplam aylık gelirinizi bulmalısınız.
Öte yandan aylık olmasa da belirli bir düzen içerisinde gelen gelirlerinizi de hesaba katmalısınız. Bu gelirlerin hesaplamasının doğru olması için aylık gelir şekline çevirerek toplam aylık gelirinize dâhil etmelisiniz.

2- Aylık Giderlerinizi Net Olarak Hesaplayın

Giderleri hesaplamak, aylık olarak değişkenlik göstermesinden dolayı doğal olarak gelir hesaplamasına göre daha zor oluyor. Gider hesaplamanın en basit yöntemi ise, geçmiş yıl gelir ve gider dengenize bakarak hesaplamaktır. Örneğin, geçmiş bir yılın gelirinizi toplayın ve şuanda elinizde olan nakit para ile bir yıl içerisinde yapmış olduğunuz yatırımların değerinden çıkartın. Çıkacak olan bu gideri 12’ye böldüğünüz zaman ortalama olarak aylık ne kadar gideriniz olduğunu bulmuş olursunuz. Giderlerinizi kısmadığınızı varsayarak, çıkan bu sonucu aylık net gelirinizden çıkardığınız zaman, aylık zorlanmadan ne kadar kredi ödeyebileceğinizi bulmuş olursunuz.

3- Beklenmedik Harcamalar İçin Bütçe Ayrın

Beklenmedik harcamalar kredilerin gecikmesi veya ödenmemesine en fazla sebep olan durumdur. Beklenmedik harcamaları planlamak pek mümkün olmasa da tedbir amaçlı ek bir bütçe oluşturulabilir. En basit yöntem, aylık kredi ödemelerinizin 1/10 kadar bir parayı aylık kredi ödemeleriniz ile birlikte bankaya yatırmaktır. Bu sayede 10 kredi taksiti ödemenizde bir kredi taksiti biriktirmiş olursunuz. Bu yöntemden hariç genel olarak tasarruf için kullanılan, bireysel emeklilik (BES), yatırım fonları gibi yöntemleri kullanarak kendinize beklenmedik harcamalar için ek bütçe oluşturabilirsiniz.

4- Kredi Ödemelerinizi Harcamalarınıza Göre Planlayın

Teknolojik gelişmeler ve rekabetin artması sonucunda müşteri taleplerine cevap vermek için bankalar, çeşitli kredi seçenekleri ve bunlara bağlı olarak özel ödeme planları oluşturmaya başladı. Bu özel ödeme planlarını kullanarak çeşitli kurallara bağlı kalmak kaydıyla kendi ödeme gücünüze göre özel ödeme planları oluşturabilir ve bu sayede belirli dönemlerde artan ödemeleriniz varsa kredi taksitlerinizi düşürerek bu ödemelerinizi dengeleyebilirsiniz.

Kişiye özel ödeme planını oluşturmak tamamen bankanın elinde olduğu için bir bankanın yapmadığı özel ödeme planını diğer banka yapabilir. Bundan dolayı bir bankaya bağlı kalmadan bankaları araştırmanız size her zaman olduğu gibi fayda sağlayacaktır.