Kaan Zenginli/Star 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yeni satın alınacak konutlarda KDV’yi yüzde 18’e çıkaran düzenlemeyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Düzenlemenin çok yerinde olduğunu ifade eden Bayraktar “Eşitsizliği çözdük. Bundan sonra bu uygulamadan geri adım atmamız söz konusu değil” dedi. İstanbul’da dün yapılan kentsel dönüşüm töreni öncesi sohbet toplantısı düzenleyen Bayraktar, şimdiye kadar KDV konusunda büyük bir adaletsizlik olduğuna işaret ederek “En pratik ve doğru uygulamayı yaptık. Bir yerde 149 metrekarelik süper lüks bir daire için yüzde 1 vergi alınıyordu. Metrekareyi bir kenara bırakıp, arsanın değerine göre KDV alacağız” dedi. Yeni KDV’nin 29 büyükşehirde uygulanacağına dikkati çeken Bayraktar, şunları söyledi: “Artık arsa değerine göre KDV alacağız. Arsanın değerini ise emsali belirliyor. Emsali yüksek olan arsanın değeri de yüksek oluyor. Bir yerdeki arsanın değeri 500 lira iken, yanındaki arsanın değeri daha yüksek çıkabiliyor. Hakkari ile İstanbul’daki arsa değerleri bir olmadığı için vergiyi de ona göre alacağız.”

Arsa rayiçlerine inceleme

Erdoğan Bayraktar,  KDV düzenlemesini yaptıktan sonra sıranın arsa rayiçlerine geldiğini anlatarak, arsaların rayiç değerlerini gözden geçireceklerini ve bu konuyu Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi. Bir konutun gerçek satış değeriyle tapudaki değerinin aynı olması için girişimlere başlandığını anlatan Bayraktar, şu bilgileri verdi: “Bir konut 300 bin liraya satılmışsa, tapudaki değeri de 300 bin lira olacak.  Şu andaki arsa rayiç bedelleri çok sağlıklı değil. Yasayı çıkardık ama arsa fiyatlarını da sağlıklı bir şekilde belirleyeceğiz. Artık, bir konutun fiyatı tapuda, belediyede ve piyasada farklı olmayacak. Bu sayede kayıt dışılığı engelleyip, konutun gerçek satış değeri üzerinden vergi toplayacağız.”

Kentsel dönüşümde 148 konuta kepçe vuruldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı kentsel dönüşüm projesi kapsamında İstanbul’un merkezinde Kağıthane, Şişli ve Küçükçekmece’de 148 konut ile 16 iş yerine kepçe vuruldu. Törene; Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve vatandaşlar katıldı. Türk Telekom Arena Stadı’nın yanındaki Şehit Emrah Yılmaz Parkı’nın önünde düzenlenen törende konuşan Bayraktar “Türkiye’nin gelişmesi ve büyümesine kentsel dönüşüm kanalıyla destek olacağız” dedi.

‘Fikirtepe’yi konuşacağız’

Erdoğan Bayraktar, yeni KDV uygulamasının dönüşüm alanlarında geçerli olmadığını vurgulayarak, bu sayede de kentsel dönüşümü teşvik ettiklerini söyledi. Bayraktar, Fikirtepe gibi belediyeler kanalıyla yürütülen özel dönüşüm alanlarındaki KDV’nin ise henüz belli olmadığının altını çizerek “Fikirtepe’yi ve diğer bölgeleri ilgili belediyelerle ve Maliye Bakanlığı ile konuşacağız ve ona göre karar vereceğiz” dedi.

‘İnşaatın önü kesilmez’

Erdoğan Bayraktar, yeni KDV oranlarının inşaat sektörünü duraklatacağı şeklinde yapılan eleştirilere katılmadığını belirterek, “Vatandaşın barınma ihtiyacı bitmez. Zaten bu uygulama inşaat sektörünün önünü kesmez. İnşaat en iyi bildiğimiz iş ve bu sektörü koruyup destekleyeceğiz” diye konuştu.

500 bölgede dönüşüm planı

Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm yasası kapsamında Bakanlar Kurulu’na dönüşüm ya da rezerv alan ilan edilmesi için 200 başvuru geldiğini belirterek, “Riskli alanları tespit ediyoruz. İzmir, Ankara ve Bursa gibi büyük kentlerde dönüşüm alanları ilan edildi. Yenileri de gelecek. 2013 içinde 500 noktada kentsel dönüşümü başlatmış olacağız” açıklamasını yaptı.