Türkiye’de yapımı devam eden büyük projeler arasında İstanbul-İzmir otoyol projesi bulunuyor. İstanbul-İzmir arası mesafeyi 2 saat 50 dakikaya indirmesi beklenen projenin maliyeti 9 milyar dolar olarak açıklandı.

Projenin önemli ayaklarından birini ise Körfez Geçiş Köprüsü oluşturuyor. Köprü’nün toplam uzunluğu 2 bin 682 metre. Bir başka ifadeyle, orta açıklığı bin 75 metre olan Boğaziçi Köprüsü’nün 2,5 katı uzunlukta.

Projenin üçte birlik kısmı tamamlandı; kalan kısımlara ilişkin çalışmaları sürerken, Körfez Geçiş Köprüsü için belirlenen ücrete ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi. Sosyal medya hesapları üzende yürütülen tartışmanın kaynağını ise ekşi sözlük yazarları oluşturuyor. Sözlük yazarlarının önemli bir bölümü, belirlenen ücretin yüksek olduğu görüşünde.

Bu görüşü desteklemek için, kimi yazar, yurtdışı bir takım örnekler ortaya koyarken, bazıları ise alternatif araçlar kullanılması durumunda daha düşük bir bedelin ortaya çıkacağı görüşünde. Sözlük yazarlarının bir bölümü, ise “En pahalı hizmet olmayan hizmettir” görüşü ekseninde değerlendirmelerde bulundu.


İşte, yap-işlet-devret modeli kapsamında yapılan proje kapsamındaki köprünün geçiş ücretine ilişkin değerlendirmelerden bazıları:

*tuareghan: Gençler o hattan arabanızla geçmek isterseniz İDO 120, İstanbullines 100 liranızı alır.  Ve özellikle tatillerde geçiş süreniz 4-5 saati bulur. Şimdi ya 117 TL’yi verir 20 dakikada karşıya geçersiniz; ya da 100- 120 verip feribota binersiniz. 

*newplanet: 117 liraya zaten uçak bileti alınamıyor mu İzmir-İstanbul arası? 

*orantisizempatik: O paraya gidiş-dönüş uçak bileti alıp benzine vereceğin para ile de araba kiralarsan hem daha az yorucu hem de daha ekonomik olacaktır. Kimse kullanmazsa o fiyatta kalamazlar; indirmeye mecbur olurlar. Toplu tepki vermek adetimiz olsaydı ne bu fahiş fiyatlar, ne de saçma sapan vergilerle başımız ağrırdı ama nerde...

*sangria: İstanbullines'a verilecek 100 lira gidiş-dönüş yolculuk içindir, otoyol ve köprü ücreti ise yalnızca gidiş. bu arada ben İstanbullines'a falan da binmiyorum, körfezi dolanıyorum. Kaybım taş çatlasın yarım saat, cebimde kalan paranın hazzı paha biçilemez.

ÜCRET 30 LİRA OLMALI

*gezgin samuray: Aslında bu ücret bütün otoyol için değil İzmit Körfez Köprüsü içindir ve aynı yolu benzinli bir arabayla (ki yol olarak 100 km'dir bu) yaklaşık 1 saatte 25 liralık yakıt yakarak geçebilirsiniz. Özetle bu köprüyü kullanmak en fazla 30 lira civarı bir şey olmalı. Yoksa parası çok gibi olanlar ve acelesi olanlar dışında kimse kullanmaz.

20 LİRALIK 
BENZİN KULLANILIR 

*Jabpunch: Motosiklete de aynı tarife olacak mı acaba?

*xspace: Körfez Köprüsü, yolu 100 km kadar kısaltıyor. Yakıt tüketimi bazında 
dizel ya da LPG'li bir araç 20 TL benzin tüketir bu yolda. 100 km'lik kısalma da trafik yokken 1 saat, trafik varken 2 saat kazandırır. Saatlik ortalama net ücret 8 lira 30 kuruş olduğuna göre, trafik yokken 8.3 TL, trafik varken 16.6 TL'ye mal olur köprüden geçmemek. toplamda yakıttan 20 TL, zamandan da 16.6 TL'lik tasarrufa karşı binek otomobilden alınması gereken ücret 40 TL'yi aşmamalıdır. Ekonominin gerekleri bunu işaret ediyor.


KAMYONLARDAN ALINMALI

Kamyonlardan ve otobüslerden daha yüksek paralar alınabilir. 20 ton yükün ya da 60 yolcunun 1 saati çok daha değerlidir. Ancak binek 
otomobil için 117 tl, asla ekonomi ile bağdaşmaz.

*mc43: Bayram falan gibi yoğun zamanlar dışında kullanılacağını zannetmem. Tekirdağ yolu var mesela mis gibi. Çanakkale, Balıkesir ya da İzmir’in Kuzey kısımları (Dikili, Foça vb.) gidilmek için en uygun yol bence. *mrgovernor: Şunu asla unutmayın: en pahalı hizmet, olmayan hizmettir.

GEÇİŞ OLMAZSA DEVLET ÖDER

*tumniklerialdinizmilann: Köprüyü kimse kullanmazsa bile günlük 30 bin araca kadar devlet nömayga (Otoyol A.Ş) bunun bedelini ödeme garantisi verdi. 11 milyar 400 milyon dolarlık bir ihale ve 22 yıl 4 ay boyunca bu konsorsiyum o parayı çıkaracak. Ama vatandaş ödeyecek ama devlet ödeyecek. Her türlü biz ödüyoruz yani.

ÜCRET 200 LİRAYI BULUR

*eledwhen: Otobanın bedeli 117 TL'den fazla olacaktır. Sadece köprü geçiş ücreti 134 TL'dir. Bu tutarın mevcut dolar kuru ile hesaplandığını, otobanın tamamının 2018'de tamamlanacağını ve Gebze'den yola çıkan kişinin İzmir'e kadar giderken önce köprü sonrasında da en uzun otoban ücreti ödeyeceğini varsayarsak İstanbul- İzmir arası otoban ücreti yaklaşık olarak 180 ila 200 TL arasında olacaktır.”

*tercihettigimnick: Erken rezervasyonla alınan gidiş dönüş uçak bileti fiyatı bundan ucuzdur. Gidiş-geliş bu yol kullanılırsa uçak yarısından aza mal olur.

OLMASI GEREKEN FİYAT

*zoppun: 50 liradan fazla olursa köprü çalışmayacağı için yap işlet iflas et şeklinde olur. Ama devlet her türlü geçmeyen araca da 117 TL vereceğinden otobüs ve tırlar ve ticariler için mecburi istikamet dersin. Paçayı zorlamayla belki kurtarırsın. bence fiyat düzenlemesi söyle olmalı: 

Motorsiklet 25 TL
Otomobil : 50 
Minubus-midibus: 80 TL 
Otobüs, kamyon, Tır : 150 TL

*surgunsehri: Körfez geçişini kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için yapılan köprünün geçiş ücretidir. Geçmezsen ödemezsin, bilerek ve isteyerek geçersen ödersin, neyine bu kadar felsefe yapıyorsunuz arkadaş? Benim vaktim değerli, uçakla gitmek istemiyorum, köprü bitince de aldığım hizmetin ücretini ödeyip geçeceğim. Benim ödediğim para seni neden geriyor? Sen Körfezi dolaş, ben köprüden geçeyim, Yalova’da buluşup çay içelim.

AĞAOĞLU: ÜCRET YÜKSEK DÜŞÜRÜLMELİ

Tüketici Sorunları Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu da, belirlenen ücretin yüksek olduğu görüşünde. Ağaoğlu, tüketici dernekleri olarak belirlenen ücretin düşürülmemesi halinde, eylem kararı alabileceklerini de belirterek “Bu ücretin mutlaka azaltılması gerekir. Devlet, güvenli ve konforlu hizmeti sağlamak zorunda. Anayasal bir hak bu. Bugüne kadar, nasıl ki çile çekilerek o yol gidildiyse yine gidilir. Devlet burada teşvik edici olmalı. Ancak bu ücret oldukça yüksek. Fiyat yüksek olduğunda ve bizlerin tüketicilere yönelik çağrılarımız olduğunda devlet daha zor durumda kalır. Bu hizmeti sağlayan firmaların da, fahiş kâr amacı gütmemeleri gerekir. Nihayetinde tekel konumuna geliyor. Çünkü aynı yol için ikinci bir köprü yok” dedi.