ANKARA - Hazine Müsteşarlığının kredi garanti kurumlarına sağlayacağı desteklerde, kredi kullananın, vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş borcunun olmaması gerekecek.
 
Bakanlar Kurulunun, ''Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar''ı Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Buna göre, kredi kullananın, kredi kullandırım sırasında vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna vadesi geçmiş borcunun olmaması veya borcun yeniden yapılandırılmış ve yapılandırmanın bozulmamış olması gerekecek.
Kefalet başvurularının değerlendirilmesi ve kabulüne ilişkin usul ve esaslarda da değişiklik yapıldı.
 
Kredi garanti kurumları, kredi kullanıcılardan, aralarında herhangi bir ayrım yapmamak kaydıyla kefil olunan tutarı, risk durumunu, sağlanan teminatların niteliğini ve vadeyi dikkate alarak her yıl kefil olduğu bakiye kredi riski üzerinden peşin olarak yüzde 0,5 ile yüzde 1,5 arasında kefalet komisyonu tahsil edecek. Söz konusu kefalet komisyonu ve bu komisyondan her yıl 15 baz puanı aşmamak kaydıyla Kuruma bırakılacak tutar, Hazine Müsteşarlığı ile imzalanacak protokolde belirlenecek.
 
Yapılan değişiklikle, kefalet sağlanan kredi tutarının en fazla yüzde 0,1'ine kadar kefalet tahsis ücretinin işletmeler tarafından bir defaya mahsus ve peşin olarak kredi garanti kurumlarına ödenmesi şartı da yürürlükten kaldırıldı.



AA