EMİNE AÇAR

Kredi kullananlara güzel haber48 milyar beyan etti 1 kuruş çıkmadıTürkiye'ye barıştan 70 milyar dolar gelirKaçakçılığı zenginler teşvik ediyorGeçen yıl kredivermekte nazlanan bankalar, bu yıl muslukları açtı. Faizlerin düşmesinin de etkisiyle yılın ilk 4 ayında 16 milyar liralık kredi çekildi. Kredi borçlusu sayısı 14 milyonu aştı...
 
Başbakanın ‘faizler çok yüksek düşmeli’ sözleri ekonomiyi canlandırdı. Başbakanın açıklamasının ardından harekete geçen Merkez Bankası, kademeli olarak düşürdüğü faizleri en son 16 Nisan’da 50 baz puan düşürerek politika faizini yüzde 5’e çekti. Faizlerin gerilemesi tüketici kredilerine de olumlu yansıdı. Geçen yılın nisan ayına göre konut kredilerinde yüzde 23.49, ihtiyaç kredilerinde yüzde 20,35 artış sağlandı.
 
1 yılda satılmayan 1 ayda satıldı
 
Hükümetin başlattığı çözüm süreciyle güven ortamının artmasına, kredi faizlerindeki düşüş eklenince ötelenen talepler gerçekleşmeye başladı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaprak kıpırdamayan konut sektöründeki hareketlilik dikkat çekti.
 
Batman’da nakdi krediler yüzde 5,77; Diyarbakır’da yüzde 6,80 yükseldi. Bölge müteahhitleri bir yılda satamadıkları konutu son bir ayda sattıklarını belirterek artışın çözüm süreciyle de ilgili olduğunu anlattı. İlk 4 aydaki kredilerin sektörel dağılımına bakıldığında geçen yıl durgunluk içinde olan inşaat sektörünün canlanacağı görülüyor.
 
Konuta büyük ilgi
 
İlk 4 ayda bankaların kullandırdığı 16milyar liralık bireysel kredilerin yüzde 50’sini tek başına konut kredileri oluşturdu. Aynı dönemde ihtiyaç ve diğer kredilerin toplamı 8milyar 479 milyon 368 bin lira oldu. Pastadan en az payı otomotiv sektörü aldı. Bankaların kapısını kredi için çalan tüketiciler daha çok konut ve diğer ihtiyaçları için kredi kullandı. İlk 4 ayda bankalara taşıt almak için başvuranlar 15milyon 794 bin liralık kredi çekti. Çekilen kredilerin Bankalar Birliği verilerine yansımamasının sebebi olarak ise, otomotiv perakendecilerinin bankalarla ortak bir şirket kurması gösterildi.
 
5 YILLIK VADE ÖNE ÇIKTI
 
Çekilen kredilerin vade dağılımına baktığımızda ise konut kredilerinde vadenin 60 ile 180 ay arasında olduğu gözlendi. Genel olarak tüm kredilerin vade dağılımına bakıldığında en fazla tercihin 49-72 ay vade dilimi oldu. Bunu 25-36 ay ile 73 ay ve üzeri vade dilimleri takip etti.
 
1.4 milyon kişi ‘konut’çu
 
Bankalar Birliği’nin son verileri 3 aylık konut kredisi kullanan kişi sayısının 1 milyon 368 bin 855 olduğuna işaret ediyor. Bankacılar son 4 aylık yeni kredilerle bireysel kredi çeken kişi sayısının 14 milyonu aştığını tahmin ediyor.
 
Mevduat bankalarına rakip
 
Kalkınma ve Yatırım Bankaları, hedefine ihtiyaç kredilerini aldı ve bu alandaki payını geçen yılın nisan ayına göre yüzde 66,45 yukarı taşıdı. Katılım Bankaları ise aynı süre içinde kullandırdığı konut kredilerini yüzde 45,39, ihtiyaç kredilerini yüzde 58,09 yükseltti.