Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) Başkanı Beyhan Aslan, kredi kartına değil, tüketicinin sahip olduğu tüm kartların T.C. kimlik numarasıyla eşleştirilmesiyle şahsa limit uygulamasının getirilebileceğini belirterek, "Tüketici sahip olduğu kredi kartlarının hangisini kullanırsa kullansın, şahsi limitinden düşülecektir. Limitin tamamen kullanılması durumunda kredi kartıyla ne nakit çekebilecek, ne de harcama yapabilecektir. Böylece tüketici ayağını yorganına göre uzatma basiretini mecburen gösterecektir" ifadesini kullandı.

Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, kredi kartının bir ödeme aracı olduğunu ve bugünkü ekonomik işleyiş içerisinde bundan vazgeçmenin imkansızlaştığını dile getirdi. Kredi kartı kullanımıyla ilgili istatistiki bilgiler veren ve alınması gereken tedbirleri sıralayan Aslan, son 10 yılda kredi kartı kullanımının yüzde 364 artış gösterdiğini, bu rakamın diğer ülkelere göre rekor artış olarak nitelendirilebileceğini ifade etti. Tüketicilerin birbirlerinden borç alma yerine tüketici kredilerine göre daha yüksek faiz ödeyeceğini bile bile kredi kartından nakit para çektiklerini bildiren Aslan, kredi kartlarından Haziran 2012 dönemine göre yüzde 19 artışla 3 milyar lira nakit para çekildiğini kaydetti.

2002 yılı sonunda 15 milyon 513 bin kredi kartı kullanımdayken, Haziran 2013 itibariyle bunun yüzde 364 artışla 56,5 milyona ulaştığını bildiren Aslan, kredi kartıyla yapılan alışverişlerin kayıt dışılığı ortadan kaldırması, ülke ekonomisinin kayıt altına alınmasına sağladığı katkının göz ardı edilemeyeceğine işaret etti. Kredi kartı kullanıcılarının tümünün bilinçli hareket ettiklerini söylemenin mümkün olmadığına dikkati çeken Aslan, nakit avans (kredi) çekilmesi durumunda gecikme faizi ödenmesi gerektiğini anımsattı. Mayıs 2013 itibarıyla kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısının 1 milyon 517 bin 173'e ulaştığını kaydeden Aslan, şöyle devam etti:

"Her 3 yılda bir kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili yasalar çıkarıldığı halde bu sarmalın sona ermemesinin temel nedenlerinden biri, belki de en önemlisi kredi kartlarının her birinin ayrı ayrı limitlerinin bulunmasıdır. Tüketici borç sarmalından kurtulamamaktadır. Son hazırlanan ve komisyondan geçen 'bankaların faiz dışı gelirlerine yönelik düzenlemeye' yapılacak eklemeler, bu konuyla ilgili köklü çözüm yollarının hayata geçirilmesini sağlayacaktır. Bunun için de ekimde TBMM Genel Kurulu'na gelecek olan yasa tasarısının yeniden gözden geçirilmesi veya genel kurulda görüşülürken gerekli eklemelerin devreye sokulması isabetli olacaktır. Çözüm, karta değil, şahsa limit uygulaması getirilmesidir. Tüketicinin sahip olduğu tüm kartların, T.C. kimlik numarasıyla eşleştirilmesiyle şahsa limit uygulaması getirilmelidir. Tüketici sahip olduğu kredi kartlarının hangisini kullanırsa kullansın, şahsi limitinden düşülecektir. Limitin tamamen kullanılması durumunda kredi kartıyla ne nakit çekebilecek, ne de harcama yapabilecektir. Böylece tüketici ayağını yorganına göre uzatma basiretini mecburen gösterecektir."
 


Kaynak: AA