NEŞE KARANFİL / RADİKAL


Kredi kartlarına asgari ödeme sınırı Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nu (BDDK) karşı karşıya getirdi. Kredi kartlarının artışına önlem için ödeme sınırlarını değiştiren BDDK yeni taslağı görüş için Merkez Bankası’na gönderdi. Ancak BDDK’nın 10 bin liranın üzerinde limiti olan kredi kartlarında asgari ödeme sınırını yüzde 20’den yüzde 30’a çıkaran taslağı Merkez’in sınırı 5 bin liraya çekmek istediği için geri dönmedi.
Kredi kartlarına yeni önlem alınması amacıyla bir süre önce bir çalışma yapıldı.

BDDK asgari ödeme sınırlarını yeniden belirledi. Buna göre 10 bin liraya kadar limiti olan kredi kartlarında asgari ödeme sınırı yüzde 20 olacak. Ancak 10 bin liranın üstüne iki kademe getiriliyor. 10 bin liranın üstünde limiti olanların asgari ödeme sınırı yüzde 30, 20 bin liranın üstündeyse yüzde 40 olacak. Bu konudaki düzenlemelerin hayata geçirilebilmesi için hem Merkez Bankası’ndan hem de Hazine’den görüş alınması gerekiyor. Bir süredir özellikle tüketici kredilerindeki artıştan rahatsız olduğunu her fırsatta dile getiren Merkez Bankası’nın kredi kartı için getirilen bu sınırlamanın daha ‘katı’ uygulanmasını istediği belirtildi.
 
10 bin liralık sınırın 5 bin lira civarına çekilmesini isteyen Merkez Bankası ile görüşmelerin sürdüğü belirtildi. Eğer yüzde 30’luk sınır 5 bin liraya indirilirse kredi kartı kullananların büyük bir bölümünün uygulamadan etkilenmesi bekleniyor.

Yüzde 40 sürekli faiz ödüyor
Yetkililer kredi kartı harcamaları içinde yaklaşık 11-12 milyar liralık kısım için faiz ödendiğini, bunun da tüm kredi kartları içinde yüzde 35-40’lık bir dilime denk geldiğini söylediler. BDDK’nın istediği gibi 10 bin lira sınırı hayata geçirilirse; 10 bin liranın altında limiti olanların asgari ödeme sınırı değişmeyecek.