Bornova’da tıbbi mümessillik yapan Erhan Senger, evlendikten sonra 2008 yılında hayalini kurduğu evi satın almak için bankaya başvurdu.

Senger, banka görevlilerinin de kendisini yönlendirmesiyle, düşük faizli olduğu gerekçesiyle 65 bin TL’ye karşılık gelen 5 milyon 700 bin Japon Yeni kredi çekti. Senger, eşiyle çok istedikleri evi satın alarak yerleşti. Ancak Senger’in, döviz olarak aldığı kredi tutarı, uluslararası düzeydeki ekonomik kriz ve ardından gelen kurlardaki artış nedeniyle, yaptığı ödemelerine rağmen durmadan arttı. 2011 yılında, kredi borcunu yapılandırmak için aynı bankaya başvurdu.

KOMİSYON ALININCA DAVA AÇTI

Japon Yeni olarak aldığı krediyi TL’ye çevirterek yeniden yapılandıran Senger, bankanın kendisinden ’konut kredisi kullanma masrafı ve erken kapama komisyonu’ adı altında 850 TL kesinti yapması üzerine ise, hukuk mücadalesi başlattı. Erhan Senger, İzmir 3’üncü Tüketici Mahkemesi’ne dava açtı. Kredi kullanırken kendisinden alınan masrafların iadesini isteyen Erhan Senger’in bu talebini haklı bulan yerel mahkeme, konut kredisini kullanma masrafı ve erken kapama komisyonunun geri ödenmesine karar verdi.

YARGITAY’DAN EMSAL KARAR, FAİZİYLE GERİ ALDI

Ancak yerel mahkemenin kararına itiraz eden banka avukatları, Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı. Onama kararının ardından Erhan Senger, bankanın yaptığı kesintiyi faiziyle birlikte 2 bin 150 lira olarak geri aldı.

"HERKES MAHKEMEYE GİTMELİ"

Verdiği mücadele sonrasında aldığı sonuçtan mutlu olduğunu söyleyen Erhan Senger, "Ben de banka görevlileri ne dediyse yaptım. Hatta kesintilerine de ses çıkaramadım. Ama sonra böyle bir hakkım olduğunu öğrenince hemen harakete geçtim. Çok kısa sürelerde sonuçlanan davalarla da, benden yapılan bu kesintileri faiziyle aldım. Bu karar da emsal oldu. Ben, tüm kredi kullanan tüketicilerin bu hakkı kullanmalarını ve kesintilere karşı mücadele etmelerini istiyorum. Zaten ödediğimiz faizin üstüne neden böyle bir de ödeme yapalım" dedi.