1- Toplam kredi borcunuzu hesaplayın
Toplam borç tutarınızı hesaplarken mevcut banka borçları yanında taksitli alışverişleriniz ile kredi kartı borçlarınızı da dâhil edebilirsiniz.
Çekeceğiniz yeni kredinin tüm borçlarınızı birleştirecek tutarda bir kredi olmasına dikkat edin. Kredi taksitlerinin ödenememesinin ana sebeplerinden biri taksitlerin üst üste gelip bütçeyi zorlaması.

2- Aylık sıkıntı çekmeden ödeyebileceğiniz taksit tutarına karar verin
Toplam borcunuzu hesapladıktan sonra zorlanmadan ödeyebileceğiniz aylık taksit tutarını belirleyin. Bunun hesabı kişiden kişiye değişmekle birlikte, bankalar genel olarak aylık hanehalkı gelirinizin yarısını "maksimum ödenebilir aylık taksit tutarı” olarak kabul eder. Yani, aylık toplam geliriniz 2.000 TL ise 1.000 TL'lik aylık taksit ödeyecek şekilde bir kredi almanız mümkün olabilir. 
Bu hesaplamaları yaparken borç birleştirmek için maksimum 48 aya kadar vadeli ihtiyaç kredisi kullanabileceğinizi unutmayın. 

3- İpotek vermeniz veya kefil göstermeniz mümkün mü değerlendirin
Daha önceki borçlarınızda ödemelerinizi aksattıysanız borç birleştirme kredisi için bankalar konut ipoteği veya kefil talep edebilirler. 
a) Eğer teminat gösterebileceğiniz, kendinize veya eşinize ait bir eviniz varsa kredi kullanma şansınız çok yükselir. Kredi karşılığında evi teminat alıp riskini aşağı çeken banka kredinizi daha yüksek ihtimalle onaylayabilir ve daha düşük fiyatla kullandırabilir.
b) Kefil gösterebilmeniz de bankanın tahsilat riskini azaltacağı için kredi kullanma ihtimalini artırabilir.

4- Size en uygun şartlar ile kredi verebilecek bankaları bulun
Borç birleştirme kredileri ile ilgili çok sayıda bankanın kampanyalı teklifleri bulunmakta. Bunun için bir karşılaştırma sitesi kullanarak bankaların güncel kampanya ve faiz oranlarını araştırmak maliyeti en düşük ve size en uygun teklifi bulmanızı sağlayacaktır. 
Kaynak: Hesapkurdu.com – Tüm Borçlarını Tek Kredide Birleştirmek


Cumhuriyet.com.tr