İBRAHİM ACAR

Bankacıların korkulu rüyası 'zimmet' ile ilgili düzenleme tamamlandı. Bankacılık Yasası'nda zimmet suçunu düzenleyen 160'ncı maddeyle ilgili olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Türkiye Bankalar Birliği'ne (TBB) yazı yazdı. Yazıda, "Kredilerle ilgili yapılandırmada oluşacak banka kaybı, zimmet maddesi kapsamına girmez" yorumu yapıldı. Bu ibareyle, bankacıların 'muğlak' bularak yapmadığı kredi yapılandırmalarının önü açıldı. BDDK'nın yazısıyla dövizzedelerin de sorunu çözülmüş olacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı, AK Parti Milletvekili Recai Berber, SABAH'a yaptığı açıklamada, BDDK'nın dövize endeksliler de dahil tüm kredilerdeki yapılandırmanın zimmet maddesine girmeyeceğine dair yorumun Bankalar Birliği'ne gönderildiğini bildirdi.

MAZ ERETLERİ KALMADI

"Artık top bankalarda" diyen Berber, TBB'nin söz konusu yazıyı bankalara en kısa sürede göndereceğini vurguladı. Bankalar kredi yapılandırmasında vazgeçilen faizin daha sonra 'üçüncü kişilere yarar sağlandığı' iddiasıyla zimmet suçu kapsamına alındığını, bu nedenle ellerinin bağlandığını belirtiyorlardı. Berber, "BDDK'nın yorumu bankalara mazeret bırakmadı. Bu yazı sonrası dövizzedeler ve diğer kredilerle ilgili yapılandırma rahatlıkla yapılabilecek" diye konuştu. Berber, Meclis'te zimmet konusunda bir çalışmanın yapıldığını da belirterek, "BDDK'nın yazısı acil önlem planı gibi algılanmalı" dedi.

KREDİYİ ALANLARIN YÜZDE 90'INI BANKA YÖNLENDİRDİ

Japon Yeni ve İsviçre Frangı'yla konut kredisi alanlar, 2008'deki finansal kriz sonrasında döviz kurları artınca mağdur olmuştu. O dönemde bankaların yönlendirmesiyle tüketicilerin yüzde 90'ı dövize endeksli krediye yönlendirilmişti. Kurlar yükselince borçlar 3-4 katına çıkmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bu işi çözün" talimatının ardından harekete geçen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu kredi yapılandırılması için prensip kararı almış, ancak TBB bunu 'tavsiye' kararına çevirmişti. Bu da yapılandırmayı bankaların inisiyatifine bırakmıştı. Bankalar da tavsiye kararına uyulmamasını Bankacılık Yasası'ndaki 'zimmet' maddesine bağlamıştı.

DÖVİZZEDELER BUGÜN ANKARA'DA

TBB'nin aldığı tavsiye kararının sıkıntılarını çözmediğini söyleyen binlerce dövizzede de İstanbul'da başlattıkları eylem sürecini Ankara'ya taşıma kararı aldı. Yapılandırma yapan bankaların faiz ve kurla ilgili farklı uygulamalar yaptığını ve bunun da çare olmadığını belirten Dövizzedeler Derneği (DÖVDER) Başkanı Hasan Ergen, "Yüzlerce dövizzede, yarın (bugün) Ankara'da BDDK binası önünde eyleme başlayacak. Ayrıca hazırlayacağımız bir listeyi de AK Parti Grup Toplantısı'nda elden teslim edeceğiz. Yüzlerce kişinin yer alacağı liste daha sonra BDDK'ya iletilecek" dedi.