Otel işletmecilerinin bankalardan çektiği nakdi kredi tutarı Mayıs 2015'te bir önceki yıl aynı döneme kıyasla yüzde 35 arttı ve 38 milyar 8 milyon liraya yükseldi. Bankalara ödenemeyip icralık hale gelen meblağ ise 830 milyon lirayı aştı. İki yıl önce 500 milyon lira civarında olan haczi düşen kredi tutarının 1 milyar liraya yaklaşması sektördeki gelir sıkıntısını gözler önüne serdi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, hükümete otel çalışanlarının sigorta masrafları, enerji maliyetleri ve daha düşük oranlı kredi imkânı konusunda çağrıda bulundu. Henüz devlet yetkililerinin, bakanlığın sektörün sıkıntılarını idrak edemediğini söyleyen Ayık, “Sektördeki sıkıntılar istatistiklerden anlaşılıyor. Doluluk oranları düşük. Bu sebeple otel sahipleri geçen seneye göre daha düşük oranda çalışanı istihdam ediyor. Sezon beklenildiği kadar dolu seyretmezse işe alımlardaki yavaşlık sürecek. Sektörün direncini artıracak birtakım önlem ve tedbirleri almak şart oldu. Bu sektör Türkiye'nin kendi kaynakları ile oluşturduğu bir sektör. Kaybetmemek lazım.” dedi. Bu sebeple istihdamın üstündeki yüklere erteleme, taksitlendirme getirilebileceğini kaydeden Ayık, kış döneminde işten çıkarmaları sonlandırmak kaydıyla istihdamın üzerindeki yüklerin tamamen yatırımcının ve işletmecinin üzerinden alınabileceğini ve bu 12 ayın çalışmaya yol açabileceğini belirtti. Enerji desteğinin konuşulabileceğini dile getiren Ayık, ucuz ve uzun vadeli faiz oranı düşük işletme kredilerinin destek olarak çıkarılabileceğini belirtti.

TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Sururi Aydın ise geçen yıl 450 kişinin çalıştığı otelinde bu sene 350 kişiye iş verebildiğine dikkat çekti.

RUS TURİST SAYISI 320 BİN AZALDI

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) temmuz ayı verilerine göre; Antalya'ya yılın ilk yarısında gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 9,4 gerileyerek 4 milyon 514 binden 4 milyon 88 bine düştü. Rusya pazarındaki gerileme ise yüzde 27,2 oldu. Rusya'dan gelen turist sayısı 1 milyon 479 binden 1 milyon 78 bine indi. Fedarasyonun 10. yılını değerlendirdiği topantıda konuşan TÜROFED Başkanı Ayık, sektörlerinin bugüne kadar kendi ayakları üzerinde durduğunu fakat bu kez durumun farklı olduğunu kaydetmişti. Turizmdeki talep yavaşlaması istihdama da olumsuz yansıdı. Ayık, “Tahminlerimize göre turizm gelirimizin çarpan katkısı da ele alındığı zaman yaklaşık 5 milyar dolar kayıp söz konusu. Bu kayıp sadece turizmcileri değil, tüm ekonomiyi etkileyecektir. Cari açığa ve istihdama büyük bir katkı sağlayan turizm sektörü, 2016'da ve 2017'de de bu tehlike ile karşı karşıyadır.” dedi.





ARİF BAYRAKTAR - Zaman