İSTANBUL (AA) - Küresel pay piyasaları, geçen haftanın ikinci yarısında etkili olan satış ağırlıklı seyrini dünkü işlemlerde sonlandırarak pozitife döndü.

ABD'de vergi reformuna ilişkin belirsizlikler ve Avrupa'daki siyasi gelişmeler, piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam etse de pay piyasaları, dün ABD'de başlayıp bugün Asya'da devam eden pozitif bir seyir izliyor.

ABD'de, Senato'nun vergi tasarısını bu hafta içinde oylaması beklenirken, veri gündeminin zayıf olduğu haftanın ilk işlem gününde Dow Jones endeksi yüzde 0,31, S&P 500 endeksi yüzde 0,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,12 değer kazandı. Dün Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, zorunlu sağlık sigortasının iptal edilmesine yönelik maddenin vergi reformu tasarısından çıkarılabileceği belirtilirken, ayrıca ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, halefi Jerome Powell'ın göreve başlamasını takiben Fed'in Yönetim Kurulu'ndan ayrılacağını açıkladı. Analistler, vergi reformuna ilişkin gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, Fed'deki istifaların ardından oluşacak yeni yönetimin para politikalarına bakışı konusunun da piyasaları meşgul edeceğini söyledi.

Avrupa tarafında, Almanya'da hükümet kurma çalışmalarının sonuçsuz kalması sonrası Başbakan Angela Merkel'in açıklamaları erken seçimin gündeme gelmesine neden oldu. Siyasi gelişmelerle avronun değer kaybetmesinden destek bulan Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,50, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,40 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 0,12 yükseldi.

Bugün Japonya'da açıklanan sanayi aktivite endeksinin beklentilerin altında gelmesine karşın dolar/yen paritesinin dün Asya piyasalarının kapanmasından bu yana yaklaşık yüzde 0,5 değer kazanmasının desteğiyle Nikkei 225 endeksi yüzde 1 değer kazanırken, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 yükseliş kaydetti.

Yurt içinde, döviz kurları ve faizlerin yükseliş eğiliminin negatif etkisiyle Borsa İstanbul'da satış baskısı devam etti. Dün BIST 100 endeksi, yüzde 2,19 değer kaybederek günü 103.912 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, böylece 5 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Dolar/TL, dünkü yüzde 1,3'lük artışın ardından bugün bankalararası piyasada 3,9480 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, avro ve sterlin rekorlarına devam ediyor. Şu dakikalarda avro/TL 4,6330, sterlin/TL de 5,2250 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, kur ve faizlerdeki yükselişlerin pay piyasalarında fiyatlamaları olumsuz etkilediğini belirterek, veri gündeminin zayıf olması nedeniyle piyasalarda iç dinamiklerin öne çıktığını söyledi. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 102.200 seviyesinin destek konumunda olduğunu aktaran analistler, dolar/TL'de ise 3,95 seviyesinin direnç olarak öne çıkabileceğini kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

16.30 ABD, Chicago Fed aktivite endeksi

18.00 ABD, ekim ayı 2. el konut satışları