İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları öncesi karışık bir seyir izlerken, dün resmi tatil dolayısıyla kapalı olan ABD borsaları bugün işleme açılacak.

ABD, Çin ve Hong Kong piyasalarının kapalı olduğu haftanın ilk işlem gününde Avrupa borsaları, yükselişle başladığı günü düşüşle tamamladı. Dün açıklanan Avro Bölgesi cari işlemler fazlasının düzeltilmiş verilere göre 45,8 milyar avroya yükselmesine karşın Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,53, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,48 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,64 değer kaybetti. Avro/dolar paritesi ise 1,2369'a gerilemesi sonrası 1,24 seviyesinde dengelendi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 19 ülkenin maliye bakanlarının dün Brüksel'de gerçekleştirdiği Avro Grubu toplantısının ardından bugün de AB Ekonomik ve Mali İşler Konseyi Brüksel’de buluşacak. Avro Grubu Başkanı Mario Centeno, dünkü toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Yunanistan, toplam 110 ön koşulun iki tanesi dışında hepsini yerine getirdi. Bu iki ön koşul ise hükümetin kontrolü dışındaki alanlarda... Bunların da yakın zamanda uygulanacağına güven duyuyorum." ifadelerini kullandı. Toplantıdan Avro Grubu'nun, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcılığı için İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos'un adaylığını destekleme kararı da çıktı.

Bu arada, dün ECB'nin, Letonya'nın en büyük bankalarından ABLV'nin tüm işlemlerini geçici olarak durdurma kararı aldığı haberi de piyasaların gündemini meşgul etti. ECB, kara para aklama iddialarının ardından mali pozisyonu kötüleşen Letonya'nın ABLV bankasına "moratoryum" uygulanarak piyasalardaki bütün işlemlerinin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Asya tarafında, Çin'de resmi tatil bugün de devam ederken, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti.

Yurt içinde, dün Suriye'deki gelişmeler başta olmak üzere jeopolitik belirsizliklerin etkisiyle gerileyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,54 azalışla 115.882 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,27 artışla 3,7582'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,7630 seviyesinden işlem görüyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, şubat ayı tüketici güven endeksi

10.00 Almanya, ocak ayı Üretici Fiyat Endeksi

13.00 Almanya, ZEW endeksleri

18.00 Avro Bölgesi, şubat ayı tüketici güven endeksi