Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler tarafından ortaklaşa yayınlanan 'Kukla Ustaları - Rüşvetçiler Çalıntı Malvarlıklarını Saklamak İçin Kanuni Yapıları Nasıl Kullanır' başlıklı raporda dünyadaki 150 yolsuzluk davasına karışan 817 'şirket yöntemi' sıralandı. Bu yöntemlerin son birkaç yıl içerisindeki davalarda görüldüğü ve para hacminin 56.4 milyar doları bulduğu ifade edildi.
 
Raporda, büyük çaptaki yolsuzluk davaların çoğunluğunda mülkiyeti saklamak ve yolsuzluk gelirlerini kontrol etme amacıyla tüzel kişiliklerin kullanılmasına rastlanıldığı vurgulandı. Uzmanlar raporda ayrıca şeffaflığı artırmak ve yanlış yapma imkanlarını azaltmak için siyasete yön verenlerin atması gereken adımları sıraladı. Araştırmada rüşvete bulaşmış bazı kamu görevlilerinin ve yandaşlarının haksız elde ettikleri kazancı kanuni boşluklardan faydalanarak şirket ya da vakıflar üzerinden nasıl sakladıkları anlatıldı.
 
Nijerya Dünya Bankası eski idari müdürü Ngozi Okonjo-Iweala, 'Her gün dünyanın en kırılgan ekonomilerinde okul, sağlık birimleri ve altyapıya gitmesi gereken fonlar birileri tarafından hortumlanıyor ve dünyanın finans merkezlerinde saklanıyor' dedi.
 
Dünya Bankası Üst Düzey Finans Sektörü Uzmanı Emile van der Does de Willebois, 'Şirket şeffaflığını tekrar milli ve uluslararası ajandaya koymak durumundayız. Bunun yanısıra hükümetlerin kendi birimlerinin ve anlaşmalarının şeffaflığını artırmaları ve hukuki yaptırımlarını iyileştirmeleri gerekli' dedi.
 
(CİHAN)