İkinci olarak da vergi güvenlik müessesesi getirileceğine dikkat çekiliyor. Bu kapsamda kurumlar vergisinin kalkacağı, gelir vergisi ile kurumlar vergisinin birleştirilmesiyle madde sayısının 100'ün altında 94 civarında olacağı belirtiliyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, tasarının ekonomik koordinasyon kurulunda ele alındıktan sonra Başbakan Erdoğan'a önceki hafta sunulduğunu ve Başbakan Erdoğan'ın da olumlu baktığını belirttiler.
 
ÇAPRAZ KONTROL
 
Mükelleflerin kaynağını açıklayamadığı harcamaları, harcama fazlası olarak kabul edilecek ve vergilendirilecek. Böylece mükelleflerin beyan ettiği gelirler, harcamalar yoluyla çapraz kontrole tabi tutulacak.
 
GÖTÜRÜ GİDER KALKIYOR
 
Tasarıda vergi kaybına neden olan, arsa ve arazilere yönelik kira gelirlerinde götürü gider uygulaması kaldırılıyor. 1 milyona yakın esnafı ilgilendiren basit usulde vergilemede ise belirlenecek limitlerin üzerinde getirisi olan basit usul mükellefleri, gerçek usule geçirilecek.
 
ÖZEL İNŞAAT TİCARİ KAZANÇ SAYILACAK
 
Kendi arsası üzerinde ticari işletme bünyesinde inşaat yaptırılması ile kat karşılığı sözleşme dahilinde daire alan arsa sahiplerinin vergilendirilmesinde ticari kazanç esaslarına göre olacak.

--------------------------------------------

Tüketiciye yeni haklar imzada

Maliye Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gelir Vergisi Kanun Tasarısı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. “Zengin vergisi” olarak anılan düzenlemede “yüksek geliri olandan yüksek vergi” alınması öngörülüyor. Kabinenin imzasına sunulan düzenlemeyle zenginden bir defalık yerine değer artış vergisi alınacak. Yeni sistemde, mevcut Gelir Vergisi Kanunu’nda bulunan yüzde 15 ve 35 arasında değişen tarifeler korunuyor. Kazançlara göre artan oranlı tarifeler gündeme gelecek. Üst düzey şirket yöneticileri, sporcular başta olmak üzere yüksek geliri olanlara yönelik muafiyetler daraltılacak.
 
Kredi kartı harcamaları, banka hesapları, kira gelirleri gibi kriterlerden hareketle harcama tutarı belirlenecek. Böylece lüks içinde yaşayan kişiler gelirini düşük beyan edemeyecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı Tüketici Koruma Kanun Tasarısı Taslağı da dünkü Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Tasarıyla bankaların 60 kalemde aldığı ücret ve komisyonlar ayrı bir sistemle ortaya konulacak. Faiz dışı gelir kalemlerinin hangilerinin ücrete tabi olacağını BDDK belirleyecek. BDDK bu belirlemeyi yaparken, bakanlığın görüşünü alacak.


==> TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN TASARISI TASLAĞI için TIKLAYINIZ