Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, vatandaşlara kuruş uyarısında bulunarak, pazarda ve markette harcadıkları her kuruşu takip etmelerini istedi. Sanayi Bakanı Ergün, marketlerdeki ve pazarlardaki kuruşlu fiyatlarla ilgili tartışmalara açıklık getirdi. Bir pazarlama taktiği olarak etiketlere yazılan kuruşlu ifadelerin aldatmaya dönüşmemesi gerektiğinin altını çizen Ergün, tüketicilere şu çağrıda bulundu: "Etiketinde 10 lira yerine 9,90 yazan ürün herhalde tüketiciye daha cazip geliyor. Bu yöntem zaten bir pazarlama yöntemi olarak kullanılıyor. Satıcı bir taktik olarak bulunu kullanıyor olabilir. Bunda bir mahsur yok. Kimseye 'Niye 10 liralık ürünü 9,90'a satıyorsun' diyemeyiz. Nihayetinde serbest piyasa ortamı. Zaten bu yazıyla da bir aldatma olayı söz konusu olmaz. Ama 10 lirayı alıp para üstünü vermediği anda aldatma başlar. 10 kuruş, 2 kuruş, 1 kuruş."

'KURUŞ YOK' DİYEMEZLER
Ne kadar olursa olsun, vatandaşın para üstünü istemesi çağrısında bulunan Bakan Argün, "Darphane basıyor, piyasaya yeterince kuruş sürüyoruz. '1 kuruş yok' diyemezler. Bu sorunla karşılaşan vatandaş Tüketici Hakem Kurullarına başvursun. Kurulun tespiti üzerine biz gerekli işlemleri yaparız, 'tüketiciyi aldatmaktan' cezasını keseriz."

HAK ARANDIKÇA HAKSIZLIK AZALIR
Bakan Nihat Ergün, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada da, tüketicilerin yasaların kendilerine tanıdığı hakları kullanmaktan çekinmemesi gerektiğini vurgulayarak, ''Tüketiciler hak arandıkça haksızlıkların azalacağını daima dikkate almalıdır'' dedi. Son 50 yıldır dünyada, tüketicinin korunması konusunun daha çok önem kazandığına dikkati çeken Ergün, bunun nedenlerinden en önemlisinin tüketicilerin örgütlenmeye gitmeleri ve seslerini daha sıkça duyurmaları olduğunu ifade etti. Kurumların kriz ortamından çıkış yolunun hane halkı harcamalarının artırılmasından geçtiğini düşünerek, farklı kampanyalar düzenlediğine işaret eden Ergün, tüm bu kampanyaların tüketiciler için birtakım riskler de taşıdığı uyarısında bulundu. Ergün, tüketicilerin,kriz ortamında daha bilinçli hareket etmelerini isteyerek, ''Çünkü kriz ortamlarında sadece fiyatlara odaklanan tüketiciler, kalite ve güvenirlilik açısından daha düşük seviyede ürünler ile karşı karşıya kalabilmektedir'' dedi.


Sabah