ntvmsnbc

ANKARA - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 12 yıl sonra ilk kez sıfırdan bankacılık lisansı verdi.

Lübnanlı Bank Audi, 300 milyon dolar karşılığı Türk Lirası sermaye ile Türkiye'de bankacılık yapacak.

Bank Audi'nin Türkiye'de 5 kurucu ortağı bulunuyor. Kurucu ortaklar Audi s.a.l.-Audi Saradar Group, Audi Saradar Private Bank s.a.l., Raymond W. AUDI, Samir N. HANNA ve Freddie C. BAZ olarak belirlendi.

LÜBNAN'IN EN BÜYÜĞÜ
Türkiye'nin 49. bankası olacak Bank Audi, İslami usullerle bankacılık yapmıyor. Bank Audi, Lübnan'ın en büyük, Arap coğrafyasının dördüncü büyük bankası. Lübnanlı Audi Grup, 11 ülkede bankacılık faaliyeti yürütüyor.

Bank Audi'nin en büyük hissedarı, Alman Deutsche Bank'ın Amerika iştiraki Deutsche Bank Trust Company Americas. Bankanın ortakları arasında Kuveytli El-Sabah ailesi ve Birleşik Arap Emirlikleri Şeyhi El-Nehayan da var.

TÜRKİYE'DE 21. SIRADA
2011 ilk yarısı itibariyle Bank Audi'nin 29.1 milyar dolarlık aktifi var. Konsolide kârı ise 179 milyon dolar. Bank Audi, ödenmiş sermayesi olarak mevcut bankalar arasında 21. sıraya yerleşecek.

KRİZ SONRASI SIFIRDAN İLK BANKA
BDDK, uzun süredir bankacılık lisansı vermiyordu. 2001 krizi sonrasında başvuran birçok grubun talebi reddedilmişti. Türkiye'de bankacılık için yasal sermaye sınırı 20 milyon dolar. Ancak BDDK 15 kat büyüklükte bir sermayeye izin vermiş oldu.

BİLGİN: TÜRK BANKACILIĞINA GÜVENİ GÖSTERİYOR
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Bank Audi'nin Türkiye'ye gelişini CNBC-e'ye değerlendirdi. Bilgin, "Bu gelişme Türk bankacılık sistemine duyulan güveni gösteriyor" dedi.

Bilgin, Avrupa'daki gelişmeler ve bankacılık sisteminin sorunları ortadayken Türk bankacılığına duyulan güvenin gelecek potansiyelini yansıtttığını vurguladı.

Bilgin, "Bankacılık Kanunu'ndaki 30 milyon lira sermayenin yetersiz olduğunu, en az 300 milyon dolar sermaye koyanın banka kurabileceğini söylüyorduk. Bank Audi'ye verdiğimiz lisans bu söylemimizin teyididir" dedi.