Akşam Gazetesi'nde Okan Güray Bülbül imzası yazıya göre; Türkiye’de kayıtdışı istihdam oranlarında son 5 yıldır çok önemli bir azalma söz konusu. TÜİK verilerine göre 2013 yılı Mayıs ayı itibarıyla kayıtdışı istihdam oranı yüzde 37.6. Kayıtdışı istihdamın yüzde 50 seviyesinden bu noktalara kadar gerilemesi Türkiye işgücü piyasası açısından çok önemli bir durum.



FUTBOLCULARDA BİLE YAPILIYORDU


Türkiye’de kayıtdışı istihdam kadar belki de daha önemli bir konu ise çalışan kişilerin SGK’ya düşük ücretten bildirilmeleri. Bu konu ise Türkiye gündemine doktorların, avukatların ve hatta profesyonel futbolcuların bile asgari ücretten bildirilmesiyle gelmişti.



BANKADAN ÖDENMESİ ZORUNLU


Çalışanların maaşlarının asgari ücret kadar kısmının bankadan ödendiğini, kalan kısmın ise elden verildiğini biliyoruz. 10 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde ücret ödemelerinin banka yapılıyor. Bu işyerlerinde asgari ücretten yüksek tutarların elden ödendiği görülüyor. Yani ileride çalışanın benim ücretim aslında daha yüksekti demesi engelleniyor. Bu yüzden internet üzerinden prime esas kazançlarını kontrol edilmeli. Ayrıca ücretlerinin asgari ücret kadarını banka hesabından, kalanını elden almayı kabul etmeyerek durumu ALO 170’e bildirmeliler. Bu sayede işveren hakkında denetim de başlatabiliyorlar.



YARGITAY HAKLI BULDU

Yargıtay asgari ücret üzerinden sigorta primi yatırılan işçileri mahkemeye gitmeleri dahilinde haklı buluyor. Bu konuda verilen kararlara göre işçiler kıdem tazminatı alarak işlerinden ayrılabilirler. İşveren ise hapis cezası dahi alabiliyor.



2 SORU 2 CEVAP



PRİMLERDE GECİKME CEZASI UYGULANIYOR

Soru: Tarım Bağ-Kur’a kayıt oldum birkaç ay ödedim, ancak daha sonraki primlerimi yazın toplu ödesem olur mu? Talat Yücesoy Cevap: Her ayın primi takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi gerektiğinden ödenmeyen sürelere ilişkin tahakkuk eden primlere ilgili gecikme cezası uygulanır.



ÖĞRENCİ İŞSİZLİK PARASI ÖDENİR Mİ?

Soru: İşsizlik başvurusundan sonra üniversite eğitimine başladım. Öğrenci olarak işsizlik parasını alırmıyım? Özcan Sungur
Cevap: İşsizlik sigortasının gün ve şartlarını yerine getirdiyseniz öğrenci de olsanız ödenek alırsınız.