Ermenek Sanayi ve İş Adamları Derneği Başkanı Ali Karaçayır, maden kazasını ve ilçede yaşananları BUGÜN’e anlattı. İçeride mahsur kalanların birçoğunu tanıdığını söyleyen Karaçayır, ocakta çalışan insanların aileden fakir ve gariban olduğunu belirtti. “Madene gidip çalışanların yüzde 99’u esnaflara veya bankaya borçlu. Kredi alıp ev aldılar, aylarca maaş alamadılar esnaftan borçla alışveriş yaptılar. Esnaflar mahsur kalan işçilerin borçlarını sildi. Aylarca maaş alamadılar esnaftan borçla alışveriş yaptılar” diye konuştu.

DAHA KÖTÜ OLDU

"Borçlu olmayan insan madenci olmaz” diyen Karaçayır, Soma faciasından sonra çıkarılan yasal düzenlemeyi eleştirdi. Karaçayır "Kanun çıktıktan sonda işveren 'Madem sen maaşı ikiye katladın ve çalışma saatlerini düşürdün o zaman ben de servisi ve yemeği kısacağım' diyor. Bu düzenlemelerin maliyeti kömüre biniyor. Çözüm olarak devlet ‘Ben yaptım oldu’ demek yerine tüm işverenleri bir araya getirip orta bir yol bulmalıydı. Düzenlemeden sonra hiçbir şey düzelmedi. Tam tersine her şey daha kötü oldu. Adamlar öleceğini bile bile mecburen gittiler orada çalıştılar” dedi.

50 YILDIR BURAYA DEVLET GELMİYOR

 "50 yıldır buradayım devletin gelip işveren ve işçiyle oturup toplantı yapıp sorunları çözmek istediğine şahit olmadım” diyen Karaçayır şöyle konuştu: “Düzenlemeler yapılmadan önce devlet ve işverenin bir araya gelmesi gerekirdi. Devlet de fedakârlık yapsaydı, işveren de fedakarlık yapardı. 18 kişiyi kurtarmak için bakanlar günlerdir bölgede. Daha önce sorunlar için gelseler bunlar yaşanmayabilirdi. Burada patron devletin elinde işçi de patronun elinde. Herkes herkesi boğazlıyor. Devlet yukarıdan kanun yapıyor uyacaksın diyor. Yapılan kanun ya patrona uymuyor ya da işçiye uymuyor.”

MÜFETTİŞ DENETİMLERİ RUTİN

 Karaçayır, bölgede bulunan maden işletmelerini denetleyen müfettişlerin yıllardır aynı tarzda çalıştığını söyleyerek şöyle konuştu: “Müfettiş Ermenek’e gelince Selçuk Otel’de kalıyor. Sabah maden sahiplerini arıyor, gelin beni otelden alın ocağınızı teftiş edeceğim, diyor.
İşyeri sahipleri otelden alıp madene götürüyor. Madende odaya çekiliyor muhasebe defterlerini inceliyor sonra ocağı maksimum 2 gün teftiş eder sonra gider, eksikler arkadan rapor şeklinde gelir. Bu sırada maden çalışmaya devam eder.”


ÖMER OZAN - BUGÜN GAZETESİ