Maden sahalarının ruhsatlandırılmasına yönelik tedbirlerin artırıldığı yasada, bedeller artacak. Söz konusu değişiklikle ruhsat bedellerinin her yılın ocak ayı sonuna kadar yatırılması getirilirken, yine maden ruhsatları ve buluculuk hakkı, devirler yapılmadan önce arama ve işletme ruhsatlarının devir edildiği tarihteki ruhsat bedelinin iki katı tutarında devir bedeli alınarak Bakan onayı ile devredilebilecek.
CEZA ÖDENMEZSE FAALİYET DURACAK

Bakanlar Kurulu gündemine getirilen, ancak bir türlü sırası gelmeyen 3213 sayılı Maden Kanunu'nun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı'nda köklü değişikliklere gidilecek. Özellikle ruhsat sahalarının bedellerinde bir düzenleme getirilirken, ruhsat bedellerinin yüzde 25'i çevre ile uyumlu plan çalışmalarına aktarılacak. Bu kapsamda arama ruhsatlarında ruhsat taban bedeli 5 bin TL, işletme ruhsatlarında ruhsat taban bedeli 10 bin TL olarak belirlendi.

50 BİN LİRAYA KADAR PARA CEZASI

Düzenleme ile getirilen ek maddenin yürürlüğe girmesinden itibaren ruhsat teminatını irat kaydetme işlemleri kalkacak. Yerine idari para cezası uygulaması getirilecek. Uygulanan idari para cezalarının miktarı konunun önemi göz önünde bulundurularak 10 bin-50 bin lira arasında olacak.

Esnafa tabela ve reklam uyarısı

Geçtiğimiz yıl çıkarılan alkollü içkilerin satışı ve reklamına ilişkin düzenlemelerden reklam yasaklarının uygulanmasına 11 Haziran 2014'te başlanacak. Buna göre herhangi bir satış yerinin tabelasında, dolabında, şemsiyesinde, arabasında alkollü içki reklamı bulunanlara 5 bin liradan 200 bin liraya kadar ceza kesilecek. Yasanın mimarlarından Ankara Milletvekili ve Başbakan'ın sağlık danışmanı Cevdet Erdöl, esnafı yeni düzenlemeye göre uyardı. KEZBAN BÜLBÜL - ANKARA