Yapılan basın açıklaması şöyle;

MAĞDUR EDEN UYGULAMAYA İTİRAZ:
Ülkemizde işsiz, üniversiteye öss hazırlık öğrencileri, iflas etmiş esnaf, üniversite mezunu işsiz kişilerin zorunlu genel sağlık sigortası için ödediği ve de borçlandırıldığı sgk genel sağlık sigortası primleri ve gecikme zamları hakkındaki mağduriyeti halen devam etmektedir. Bu mağduriyet yaratan SGK Başkanlığına ait olan; GSS adıyla bilinen, SGK genel sağlık sigortası uygulaması; Anayasa’nın 2. maddesinde belirtilen devletin temel niteliklerinden “sosyal devlet ” ilkesine, “ herkesin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkı”nı tanımlayan 17. maddesine, “ sağlık hakkı ” ve “ sosyal güvenlik hakkı ” na, ” ailenin korunması ” ilkesi ve diğer ilkelere ilişkin anayasa hükümlerine, borçlar kanununa, iş kanununa ve ayrıca da onaylanmış uluslararası sözleşmelere aykırılık oluşmaktadır. Ayrıca, re'sen tescil ile kişisel gelir hesaplanması uygulaması vergilerin kişisel olması temeli ile geliri ve mal varlığı olmayan kişinin bulunduğu hanenin, evinin genel varlık ve kaynakları düşünülmesi nedeniyle bireysel değil, kişiyi bulunduğu ikametgahtaki hane halkınla birlikte olmak üzere, o kişinin geliri varmış gibi işlemleri resen tescil yolu ile mevzuat nedeniyle mecburen yönlendirterek aslında ailesini bu ilgisiz yolla dolaylı olarak cezalandırılıyor. Kısacası, vergilerin şahsiliği ilkesine ve vergi hukuku ile birey olarak vatandaşların kanunlara ait şahsi borçlara tabi oluşu ilkesine, gerçek kişi oluşu yani anayasal olarak, medeni haklara ait olduğu yaş sınırı kabul edilen 18 yaşını geçip ailesi koruması altında olmaması ilkesine vb. konularda hukukumuza takdir edersiniz ki, açıkça ve mutlak surette aykırılık göstermektedir. Bu konuda kapsamlı bir çalışma yapılmasını ve ilgili mağduriyet yaratan yasanın koşullarının vatandaşlarımıza zorunlu ödeme kapsamından çıkartılmasını ve oluşan sigorta mağduriyetlerin önlenmesini arz ederiz. Genel sağlık sigortası uygulamasının çeşitli yönleriyle ülkemizde maddi ve manevi açıdan vatandaşlarımıza birçok mağduriyetler yaşatmaktadır. Uygulamanın mağdur ettiği için incelenmesini ve bu konuda mağdur vatandaşlar için destek talep ediyoruz.
 
ÖZET: Genel Sağlık Sigortası Borç Mağdurları Gönüllüleri adına Av.Ali Volkan EMİR’in basın açıklamasını sunuyoruz. Aktaracağımız konu; malesef 4,5 milyon yurttaşımızı ilgilendiriyor. Bugün itibarı ile vatandaşlarımızın Genel sağlık sigortasında prim borcu 4 milyar TL’ya ulaşmıştır. Sağlık hakkı en temel insan haklarından birisidir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası kendisini; Sosyal bir Devlet olarak tarif etmektedir. Sosyal devlet, burada kişilere sadece temel hak ve özgürlükler sağlamakla yetinmeyen, aynı zamanda, vatandaşların sosyal durumlarını iyileştirmeyi, insan haysiyetine yaraşır bir yaşam sekli sunmayı, sosyal güvenliğe kavuşturmayı kendine ödev bilen devlet anlayışıdır. Sosyal devlet vatandaşına belli bir hizmeti verebilmek için bazı kuralları dayatırken, bu kuralı yerine getirme imkânı olmayanlara da bu hizmeti sağlamak zorundadır. Örneğin devlet vatandaşına sağlık hizmeti verebilmek için GSS primi ödemeyi şart koşarken diğer yandan bu primi ödeme imkânı olmayanlara paran yoksa öl diyemez. Prim borcun var kanseri tedavi edemeyiz, diye bir insanı hastane kapısında geri çeviremez. Bu Sosyal Devlet olmanın olmazsa olmaz şartıdır.
 
MAĞDURİYET: 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren ve ülke şartları düşünülmeden çıkarılan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası  Kanunu ile insanlarımızın borçsuz ölme hakkı da elinden alındı ne yazık ki. 18 yaşın üzerindeki herkesten sağlık sigortası primi kesilmesi gündeme geldi. Şayet 18 yaşın üzerindeki kişi lisede öğrenim görüyorsa 20; üniversite eğitimi alıyorsa 25 yaşına kadar primleri devlet tarafından karşılanır. Ancak bu kişi öğrenim görmüyorsa sağlık hizmetlerinden yararlansa da yararlanmasa da sağlık sigortası primi ödemek zorundadır. İşsiz gençlerin prim tutarları, birlikte yaşadığı ailenin aylık toplam gelirine bakılarak hesaplanıyor. Ailede birey başına düşen aylık gelir, brüt asgari ücretin üçte birinden fazla ise 18 yaşından büyük bireyler için 42.8 lira, prim ödemesi gerekiyor. Geliri asgari ücretin iki katı ise 128.5 lira, asgari ücretin 2 katından fazla ise 257.4 lira prim ödemesi şart koşuluyor. Yasada gelir testinden geçilmemesi durumunda primlerin asgari ücretin 2 katı üzerinden hesaplanabileceğine ilişkin hüküm bulunduğundan gençlere gelen borçların büyük ölümü geçmiş 24 ayı kapsadığından 2012 yılı için 225 lira, 2013 yılı için de 245 lira üzerinden hesaplandı. Bu da gençlere yüklü borçlar gelmesine neden oldu. Ancak henüz iş bulamamış, iş bulsa da halen ailesinin desteğine ihtiyaç duyan gençlere prim ödeyin derseniz kimse doğru dürüst prim ödemez.
 
TALEP: Genel sağlık sigortası prim borcu konusunda çok daha vahim bir durum var. Bir gencimiz işten ayrıldığında da GSS primi ödemek zorunda. Eğer ödeyemezse sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Şimdi buradan AKP hükümetine sesleniyorum: işsiz kaldığı için prim borcunu ödeyemeyenler hasta olurlarsa ne yapacaklar? Bu insanlar yeni bir işe girseler ve prim ödemeye başlasalar dahi işsizken ödeyemedikleri primler nedeni ile tedavi olma hakları yok. Bu nasıl bir sosyal devlet? Bu yüzden milyonlarca insan hastane kapılarında maddi bir sürprizle karşılaşıyorlar. Hastanelerde vatandaşa bas geri git, para bul da gel diyorlar. Ne yapacak bu insanlar? Tekrar kocakarı ilâçları ile mi tedaviye başlasınlar? Devlet hastasını hastane bahçesinde bırakamaz. Ben GSS borçlusu olan vatandaşlarımızın prim borçları ve katlanarak artan gecikme faizlerini silinmesi için bir gönüllü proje teklifi veriyorum. Bu teklifimin basın aracılığı ile duyurulmasını ve Türkiye kamuoyu tarafından bunu desteklenmesini bekliyorum. Aksi halde kimsenin şikâyet etme hakkı olmayacaktır. Sorun gençlerimiz, işsizlerimiz, emeklilik bekleyenler, iflas eden esnafımız, geliri olmayanlar için önemli mağduriyet konusudur. Gelin vatandaş olarak ortak noktalarda birleşelim. Konuyu lütfen değerlendiriniz, mağdur eden ilgili konu hakkında kısa bir görüşme yapalım diyoruz. Mağduriyete ait konuyu saygılarımızla ilginize sunarım.
 
Genel Sağlık Sigortası Borç Mağdurları Sözcüsü
(Gönüllü) Avukat Ali Volkan EMİR