Büyükşehir Belediyesi tarafından işlek olan cadde ve sokaklara konulan Parkomatları işleten özel şirketin, 2 liralık fiş almadan aracını yol kenarına park eden araçların plakalarına, Kabahatler Kanunu'na göre kestiği 88 liralık idari para cezasına mahkeme dur dedi. Bununla da yetinmeyen mahkeme, vatandaşların lehine olacak bir karar daha vererek, belediyenin, halkın kullanımında olan açık alanları otopark olarak işletemeyeceği yönünde karar verdi.

88 LİRALIK CEZAYI İCRA YOLUYLA ALMAYA KALKTILAR

Geçtiğimiz yıl Nisan ayı sonunda İlkadım ilçesinde 100. Yıl Bulvarı'nda kısa süreli market alışverişi için aracını yol kenarına bırakan 55 SS …, plakalı aracın sahibi U.S., market çıkışında aracının yanına geldiğinde sileceğine 2 liralık otopark fişi almadığı için 88 lira tutarındaki idari park cezası makbuzu kesildiğini gördü. Evine giden U.S.'ye ceza tutanağı, posta yoluyla en kısa sürede ödeme yapılması için aralık ayında tebliğ edilmiş. Bunun üzerine ceza makbuzunun iptali için belediyeden ihaleyle işi alan ve otopark parasını toplayan Parkomat görevlilerine başvuran U.S.'ye cezanın iptal edilemeyeceği bilgisi verildi. Bununla da kalmayan firmanın, kendisine yine posta yoluyla cezanın tahsili için icra yoluna başvurulacağı, bunun için kendisi tarafından doldurması istemiyle mal beyanı formu gönderildiğini hatırlatan U.S., "Bu olay bana otopark cezasının nasıl ve ne durumlarda hangi yasaya göre kim tarafından kesileceği konusunda araştırma yapmama olanak sağladı." dedi.

"DAVA BANA 75 KURUŞA MAL OLDU"

Yaptığı araştırmalar sonucu, özel şirketin, belediye zabıtası vasıtasıyla idari para cezası makbuzunu Kabahatler Kanunu kapsamında kestiğini, kendisinin ise yine aynı ceza makbuzu ayrıntısında yer alan suç vasfına göre devlete ait yerde işgal suçu işlemediğini ve devletin de bu alanları aynı amaçla kullanamayacağını belirten U.S., "Bunla ilgili olarak Samsun 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne dava açtım. Geçen yıl aralık ayında 75 kuruşluk bir dosya maliyeti ile açtığım dava 3 ay gibi kısa sayılabilecek bir sürede karara bağlandı. Daha önce benim davama benzer davalar açılmış ve mahkeme cezanın kesilebileceğini ancak özel şirket tarafından değil belediye görevlileri, yani zabıtalar tarafından cezanın kesilebileceğine hükmetmiştir. Benim açtığım dava sonucunda çıkan karar ise tamamen vatandaş lehine ve emsal teşkil edecek şekilde. Mahkeme, özetle şöyle dedi: "Halkın kullanımına açık olan bir cadde veya sokakta vatandaşların yer işgal etmesi Kabahatler Kanunu'nun 38/1. maddesinde ve 4. maddesinde açıkça yer aldığı gibi, eğer söz konusu yerde Kabahatler Kanunu'na uygun olmayan hal olduğunda zabıta, kanun maddesi gereğince 50 lira tutarındaki cezayı uygular. Ancak aynı Büyükşehir Belediyesi söz konusu bu yerleri belirli bir saat diliminde para karşılığı kendi isteği ile otopark olarak işgal ettiremez. Bir yerin yasal olarak işgal edilmesinin suç sayıldığı ancak ücret ödenmesiyle yerin işgal suçunun ortadan kaldırılması söz konusu olamaz. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından çıkartılan yönetmelikle cadde ve sokaklarda Parkomat uygulaması ile ücret toplayıp idari yaptırımda bulunması yasalara aykırıdır. Vatandaşa kesilen 88 liralık ceza tutanağının yukarıdaki sebepler nedeniyle iptaline karar verildi."

"İYİ Kİ ÜLKEMİZDE HUKUK VE ADALET VAR"

Bu tür uygulamaların başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye'nin her bölgesinde uygulanacak örnek bir karar olduğunu hatırlatan U.S., daha önce söz konusu cezaların iptali için değişik tarihlerde çeşitli illerde davaların açıldığını ancak belediyenin yasalara aykırı uygulama yaptığı yönünde kararın ilk kez verildiğini ifade etti. Kendisi gibi yüzlerce Parkomat mağduru olduğunu ifade eden U.S., "Vatandaşın lehinde karar veren hakimlerimize çok teşekkür ediyorum. Bu tür davalarda genellikle kamu kurumları lehinde kararlar verilir ve halkın hukuk ve adalete olan güveni zedelenirdi. Bu kez böyle olmadı, yasayı dolaylı yoldan delenlerin kamu kurumu olması, verilen kararı değiştirmedi. İyi ki ülkemizde işini en iyi şekilde yapan hukukçularımız var. İyi ki ülkemizde hukuk ve adalet var." şeklinde konuştu.


CİHAN