ERCAN BAYSAL - ANKARA

Çalışma kapsamında Almanya’da uygulanan Bina Tamamlama Sigortası modeli esas alınacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, maketten satışta çözüme yaklaştıklarını belirterek, “Maketten satın alan tüketici için sigortalama düşünüyoruz. Sigortalama maliyetlerin artmasına taşınamayacak boyuta varmasına yol açmamalı. Dünyada uygulamaları var. Bu işi uygulayan Alman bir ekip Türkiye’ye geldi. Bankaların yaklaşımı da pozitif.” dedi. Edinilen bilgiye göre sistemin işleyebilmesi için öncelikle ön ödemeli satış yapan tüm firmaların sigorta şirketleri ile anlaşma yapması gerekecek. Anlaşma yapmayan inşaat şirketi maketten satış yapamayacak.
 
Sigorta bedelini inşaat şirketi ödeyecek. Örneğin 36 ay maksimum teslim süreli bir konut projesinde işi üstlenen 20. ayda ortadan kayboldu ise projeyi sigorta şirketi kendisi veya bir başka firmaya tamamlattıracak. Vatandaşa herhangi bir şekilde para verilmeyecek. Yeni sistem sayesinde vatandaşın cebinden para çıkmasa da konut fiyatlarını yüzde 1-2 oranında artırması bekleniyor. Projesine sigorta yaptırmayan bir firma eğer reklamla para toplamaya kalkarsa bakanlık devreye girecek. Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, bir grup ekonomi muhabirine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Önümüzdeki haftalarda Meclis’e gelmesi beklenen yeni Tüketici Kanunu’nda yapılacak bir başka düzenleme ise kredi kartları ile ilgili. Yazıcı, bankaların faiz dışı gelirleri arasında yer alan kredi kartları konusunda da çözüme yaklaştıklarını söyledi. Kredi kartlarının farklılaşabileceğini aktaran Yazıcı, “Banka benim kredi kartım şu fonksiyonları haiz. Şu kartı alışveriş için kullanırsanız kart ücreti almayacak. Tüketicinin hak ve hukukunu yeni yöntemlerle koruma altına alacağız.” diye konuştu. Bankaların tüketiciyle yaptığı sözleşmelerde ve hizmetlerin sunumunda şartları içeren metinlerin belli puntolarla yazılması konusuna düzenleme getireceklerini aktaran Yazıcı, karınca yazısı değil, daha da kısa olacağını söyledi. Yeni kanunla kapıdan satışlara yönelik yedi günlük itiraz süresi de değişiyor. Bütün Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de 2014’e kadar 14 gün olarak uygulanması hedefleniyor. Bu arada, Suriye ile ticaret, gümrük kapısına yakın hac konaklama tesislerinde yapılacak. Sınırlardan tüccarlar ve sürücülerin dışında hamalların geçişine ise izin verilmeyecek.
 
‘TOBB’DAKİ SEÇİME SEYİRCİ KALMAM’
 
Odalar Birliği seçimlerinin ertelenmesinin ardından başlayan tartışmalar devam ederken ilgili Bakan Yazıcı seçim kısıtlamalarıyla ilgili davayı 5-6 ay önce duyduğunu söyledi ve ekledi. “5174 sayılı kanunu yürütecek olan Gümrük Bakanlığı ama oraya böyle bir tebligat yapılmamış. Bir iki dava açılmış ama bir mahkeme gerekçelerde husumet yönünden reddetmiş. Ne idare mahkemesi üzerinde durmuş ne de Yüksek Mahkeme görüş belirtmiş. 2010’da olmuş olay ben 2011 sonunda bakan oldum. Benim bakanlık yaptığım dönemde başlasa idi tavır koyardım.” TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yeniden aday olup olmamasına yönelik yapılan ‘etik değil’ yorumlarının hatırlatılması üzerine Yazıcı şu cevabı verdi: “Onun etik olup olmadığını oy verecek olanlar değerlendirir. ASO Başkanı’yla sözlerinden dolayı bugün konuştum. Ben bu sürecin sağlıklı yürütülmesi noktasında sorumluluk taşıyorum. Yoksa kimsenin konuşmasına müdahil olmam. Bu konuda tribünde seyirci olarak kalmayacağım.”