Mali Kural'ın gelecek yasama dönemine ertelenmesi haberi ile beraber başta borsa yatırımcısı olmak üzere herkesin aklında soru işaretleri oluştu. Seçim ekonomisi mi geliyor soruları kulislerde konuşulmaya başladı. Bu açıklamanın öncesinde hızlı bir yükselişle yüzde 1'den fazla değer kazanan İMKB-100 endeksi, erteleme haberinin hemen arkasından tam anlamıyla çakıldı ve eksiye döndü. Bir ara gün içinde 59 bin 65 puana kadar çıkan İMKB-100 endeksi, borsa yatırımcılarının şaşkınlığı sonrasında 1200 puan birden düştü ve 57 bin 863 puana indi. Fakat piyasadaki kararsızlık borsanın düşüşte de yön belirlemesinin önüne geçti ve gelen tepki alımlarıyla borsa 58 binin üzerinde tutunmaya çalıştı. Halen borsa endeksi 58 bin puanın hemen altında kendine yön bulmaya çalışıyor. İşte piyasalardan gelen açıklamayla ilgili ilk tepkiler.

AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, gelecek hafta perşembe ya da cuma günü TBMM'yi  tatil etmeyi düşündüklerini belirterek, mali kural yasa tasarısının Ekim ayına kalabileceğini söyledi.

Reuters Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Bozdağ, "Genel Kurul programı böyle giderse mali kural yetişmez ve ekim ayına kalır" derken  şunları söyledi:

"Genel Kurul'da muhalefet tarafından bir uzlaşma gösterilmiyor. Öyle olunca hem referandum var, hem önümüzde Ramazan  yaklaşıyor. Bu nedenle biz acil olan kanunları öne alarak önümüzdeki hafta Meclis'in tatile girmesini bekliyoruz.

Gelir vergisi  kanununun (torba tasarı) içinde Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği konular var, aciliyeti var. O nedenle öne aldık. Önümüzdeki  hafta Meclisi perşembe veya cuma günü tatil etmeyi düşünüyoruz; o yüzden yer değişikliği oldu. Yetişirse tabii görüşeceğiz ama  yetişmezse ekime kalabilir.

Çünkü bunun (mali kural) yürürlük tarihi de biliyorsunuz 2011. O nedenle zaman da var... Öyle  gözüküyor ki program böyle giderse, yaklaşım böyle olursa yetişme durumu olmaz, ekim ayına kalır."

Mali sürdürülebilirliğin ve öngörülebilirliğin artırılması suretiyle makro ekonomik istikrarın güçlendirilmesi için kamu mali  yönetiminde uygulanacak mali kurallar ve buna ilişkin usul ve esasları düzenleyen "Mali Kural Kanunu Tasarısı" piyasalar tarafından  yakından takip ediliyor. Kredi derecelendirme kuruluşları da mali kuralın yasalaşmasının ardından Türkiye'nin kredi notunun artabileceği sinyalini vermişlerdi.

Mali kuralın yasalaşmasının ekim ayına kalabileceği açıklamasının ardından bono piyasasında gösterge tahvilin faizi yüzde  8.38'den yüzde 8.43'e kadar yükseldi.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, Bozdağ'ın açıklaması sonrası yayınladığı notta "Düzenlemenin normal şartlar altında Haziran  ayında yasalaşması bekleniyordu. Meclis gündeminin yoğun olması nedeniyle Temmuz ayına sarkan yasanın Ekim'e ertelenebileceği  yönünde herhangi bir beklenti yoktu. Bu nedenle açıklama negatif anlamda bir sürprize neden oldu. Daha önce düzenlemenin  yasalaşması durumunda Türkiye'nin not artırımına maruz kalacağını söyleyen Moody's'den artık kısa vadede bu yönde bir adım  beklenmemeli" dedi ve ekledi:

"Düzenlemenin ekim ayına kalması ihtimali, ki açıklamadan anladığımız kadarıyla bu ihtimal yüksek, mali piyasalar açısından  olumsuz bir sinyal olacaktır. Bu gelişme para politikası uygulayıcıları tarafından da dikkate alınabilir."

AKP'li bir başka yetkili ise Reuters'a, torba tasarıda Anayasa Mahkemesi'nin kararları doğrultusunda düzenlemeler  bulunduğunu belirterek bu tasarının bir an önce yasalaşmasının önemli olduğunu vurguladı.

Suça itilen çocuklar, bazı uluslararası anlaşmalara ilişkin yasal düzenlemeler ile torba tasarı yasalaştıktan sonra Meclis'in  önümüzdeki hafta tatile girmesi bekleniyor.

Meksa Yatırım Araştırma Yönetmen Yardımcısı Özgür Yurttaşseven:
Bütçe rakamlarında harcamalar kısmında tarımsal desteğin arttırıldığının görünmesi ve Mali Kural'ın da gelecek yasama dönemine kalmasından dolayı piyasada seçim ekonomisi beklentisi yaratıldığını söyleyen Yurttaşseven, piyasanın Mali Kural ile beraber not arttırımı beklentisine girmiş olduğunu belirtti. Ancak bu beklentinin de ertelendiğini kaydeden Yurttaşseven, New York imalat endeksinde geri çekilmenin yaşandığını sözlerine ekledi. Piyasalarda yurtdışının olumsuz, yurtiçinin daha da olumsuz bir havada olduğuna değinen Yurttaşseven, İMKB'nin 57 bin'e kadar inebileceğini, 57 bin seviyesinin destek olması halinde tekrar toparlanmanın gerçekleşeceğini söyledi.

Döviz piyasasında ise Euro'nun pariteden kaynaklı olarak yükselişe geçtiğini söyleyen Yurttaşseven, paritesinin 1.26'ya kadar gerileyebileceğini, bunun da doların yükselmesini sağlayacağını söyledi.



haber türk