Maliye Bakanlığı'nda 17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu ile başlayan görevden alma ve yer değiştirmelerin ardından son olarak Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci görevinden alındı. Gelir Politikaları Genel Müdür Yardımcılığı'na ise sürpriz bir şekilde Maliye Bakanı Şimşek'in IMF'den transfer ettiği danışmanı Burcu Aydın getirildi.

17 Aralık Operasyonu sonrasında görevden almaların en fazla yaşandığı bakanlıklar listesinde ilk üçte yer alan Maliye Bakanlığı'nda son olarak Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci görevden alındı. Ancak 5 yıldır başkanlık görevini yürüten Kilci'nin 'paralel' gerekçesiyle değil, 'kan değişimi, dinamizm' amacıyla görevden alındığı belirtildi. Kan değişimi amaçlı görevden almaların önümüzdeki günlerde de devam edeceği ifade edildi.

IMF'DEN GELDİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI OLDU

Maliye'de yaşanan bir başka sürpriz ise Bakan Şimşek'in 2011 yılında IMF'den transfer ettiği danışmanı Burcu Aydın oldu. Kısa bir süre önce Gelir Politikaları ve Düzenleyici Etki Analizleri ile Ekonomik ve Mali Analizler Dairelerine vekaleten başkan olarak atanan Aydın, bugün de Genel Müdür Yardımcısı oldu. Aydın, kısa süre önce Genel Müdürünün görevden alındığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nde Genel Müdür Yardımcılığına vekaleten atandı.

2007 yılında IMF’de çalışmaya başlayan Aydın, Afrika bölümünde görev yapmıştı. 2009’da İstanbul ’da yapılan IMF yıllık toplantılarına da katılan Aydın, “IMF’deki Türkçe Sesler” başlıklı bölümde IMF’yi anlatmıştı. Global finans krizinin IMF’yi daha esnek ve gelişmelere daha hızlı tepki verebilen bir kurum haline getirdiğini belirterek, "“Kriz dünyayı da değiştirdi, IMF’yi de değiştirdi” demişti.

KİLCİ'NİN YERİNE BAŞ

Mehmet Kilci'nin yerine ise Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetimi Standartları Kurumu Başkanlığı görevinde bulunun Seyit Ahmet Baş'ın getirileceği öğrenildi.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümü mezunu olan Baş, 2001-2003 yılları arasında ABD Boston Üniversitesinde Finans alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı.  1991-2003 yılları arasında Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı,  2003-2005 yılları arasında Gelir İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı, 2005-2006 yıllarında Maliye Bakanlığı Bakan Danışmanı, 2006-2010 yılları arasında Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü Kurucu Genel Müdür, 2010-2011 yıllarında Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı. 2006–2010 yılları arasında Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Vergi ve Teşvikler Komitesi eş başkanlığı, 2010 – 2011 yılları arasında Koordinasyon Kurulu üyeliği ile İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi Vergi Komitesi Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Baş, 28 Kasım 2011 tarihinden bugüne Kamu Gözetimi,  Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkanlığı görevini yürütüyordu.

5 YENİ DAİRE BAŞKANI

Maliye'de görevden alınan iki daire başkanı ise Fatih Karagöz ile Hakan Boztaş oldu. Gelir Yönetimi Daire Başkanlığında Grup Başkanı olarak görev yapan Bahattin Akçay ise Genel Müdür Yardımcılığına getirildi.
 
Görevden alınanlar ve Aydın ile Akçay'ın boşalttığı daire başkanlıklarına ise 5 yeni isim atandı.

Bunlar, Maliye Uzmanları Murat Üstün ve Hamit Kenan Yıldız; Devlet Gelir Uzmanı Emrullah Töremen; TAPDK Uzmanı Mustafa Cemil Kara ile Vergi Müfettişi Cemali Oktay oldu.