Emlak vergisi öderken başka belgelerin talep edilmesi, özürlülere ait indirimli bina vergisi oranının sıfır uygulanmasında sağlık kurulu raporunun aslının verilmesinde zorluklar yaşanması, ayrıca sağlık kurulu raporlarının her yıl yeniden istenilmesi Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Maliye Bakanlığı, uygulamadaki tereddütleri gidermek ve uygulamaya açıklık getirmek için Tebliğ yayınladı.
Maliye Bakanlığı'nın Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Bakanlığa intikal eden olaylardan, emlak vergisi işlemleri sırasında mükelleflerden emlak vergisi bildirimleri dışında başka belgelerin talep edildiğini, özürlülere ait indirimli bina vergisi oranının sıfır olarak uygulanmasında sağlık kurulu raporunun aslının verilmesinde zorlukların yaşandığının tespit edildiğine dikkat çeken Maliye Bakanlığı, ayrıca sağlık kurulu raporlarının her yıl yeniden istenildiğine, indirimli vergi oranı uygulamasında bazı tereddütlerin oluştuğunun anlaşıldığına dikkat çekti. Bakanlık, bu nedenle uygulamaya ilişkin olarak açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.
Emlâk vergisi mükelleflerinden emlak vergisi bildirimi dışında tapu sureti, kimlik fotokopisi, vergi kimlik numarasını gösteren belge, elektrik ve su abone belgesi, yapı kullanma izin belgesi, m2 cetveli veya başkaca bir belge talep edilmeyecek. Belediyelerce, emlâk vergisi işlemlerinde mükellefler tarafından bildirilen hususların teyidinin, mükelleflerden belge istenmeden ilgili kurum ve kuruluşlardan yapılması gerekecek. Bu bağlamda belediyelerce, mükelleflere ait kimlik bilgileri, İçişleri Bakanlığı Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden, tapu kayıtları ise Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminden alınabilecek. Ayrıca, mükelleflerin şehit, gazi, dul, yetim ve emekli olduklarına ilişkin bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından elektronik ortamda sağlanması mümkün olacak. Belediyeler, emlak vergisi işlemlerinde başta imar birimleri olmak üzere emlâk vergisine konu taşınmazlara ilişkin öncelikle kendi kayıtlarında bulunan bilgi ve belgelerden faydalanacaklar ve gerek duymaları halinde bildirimlerin kontrolü amacıyla bildirime konu taşınmazlarda yoklama ve tespit yapacaklar. Belediyeler, devir ve ferağ (mülkiyet hakkını devretmek) işlemlerinden sonra devredenden tapu senedi veya herhangi bir belge istemeden devredenin emlak vergisi mükellefiyetini devir ve ferağın yapıldığı yılı takip eden bütçe yılı başından itibaren re'sen terkin edecekler.

-ÖZÜRLÜLER, ÖZÜRLÜ KİMLİK KARTIYLA SIFIR VERGİDEN YARARLANACAK-

Özürlü kimlik kartı sahibi mükellefler, özürlü kimlik kartlarını belediyede ilgili görevliye ibraz etmek ve bu Tebliğ ekinde yer alan "Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip olanlar Dâhil) Özürlülere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu" ekine özürlü kimlik kartı fotokopisini eklemek suretiyle indirimli bina vergisi oranı sıfır uygulamasından yararlandırılacaklar. Bu durumdaki mükelleflerden ayrıca tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporu istenilmeyecek. Özürlü kimlik kartı sahibi olmayan mükelleflerin ise, sağlık kurulu raporunun aslını veya onaylı örneğini belediye görevlisine ibraz etmek ve bu tebliğ ekindeki "Tek Meskeni Olan (İntifa Hakkına Sahip Olanlar Dâhil) Özürlülere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu" ekine raporun fotokopisini eklemek suretiyle indirimli bina vergisi oranı sıfır uygulamasından yararlanmaları mümkün olacak.

-ÖZÜRLÜ KİMLİK KARTININ HER YIL VERİLMESİ GEREKMEYECEK-

İndirimli bina vergisi oranı uygulamasından yararlananların ilk başvurudan sonra özürlü kimlik kartı veya süreklilik arz eden özürler için sağlık kurulu raporu fotokopisinin her yıl yeniden verilmesi gerekmeyip, şartların taşınması halinde indirimli bina vergisi oranının uygulamasına devam edilecek. Ayrıca, geçerlilik süresi içerisinde ibraz edilen sağlık kurulu raporuna istinaden ilgili belediyece gerekli işlem yapılacak olup yeni tarihli rapor istenilmeyecek. İndirimli bina vergisi oranı uygulamasında, özürlünün herhangi bir gelirinin bulunup bulunmaması ile özür oranı aranılmayacak.
Hiçbir geliri olmayan mükelleflerin indirimli vergi oranından yararlanmaları için anılan Genel Tebliğ ekindeki "Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi"ni ilgili belediyeye vermeleri yeterli görülmüş olup bu mükelleflerden ayrıca başka bir belgenin istenilmesine gerek bulunmayacak.(ANKA)