Maliye Bakanlığı, 1 Ocak 2003'ten önce yerleşim yeri olarak işgal edilen, mera, kışlak ve yaylak olma özelliğini yitiren, belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan taşınmazların bedelinin ödenmesinde, mağduriyetleri gidermek amacıyla taksitle ödeme kolaylığı getirdi.

Maliye Bakanlığı'nın 332 Sayılı Milli Emlak Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Mera Kanunu'nun geçici 3. maddesinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların yeniden düzenlendiği Tebliğ'de, 1 Ocak 2003'ten önce yerleşim yeri olarak işgal edilen, mera, kışlak ve yaylak olma özelliğini yitiren, belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan taşınmazlara yönelik dava açmama, açılmış davalardan ve mahkemece verilen ve infaz edilmeyen kararların infazından vazgeçme ve devir işlemlerini düzenleyen bölümlerinde, bu bölümler kapsamında kalan taşınmazlar hakkındaki işlemlerin yapılmasının bu taşınmazların bedellerinin ilgililerinden peşin olarak tahsil edilmesi koşuluna bağlandığının altı çizildi. Bu nedenle birçok kişinin bu bedelleri peşin olarak ödemede güçlük çektikleri, bu sebeple de bu kişilerin Mera Kanunu'nun geçici 3. maddesi ve bu tebliğin uygulanmasından yararlanamadıkları ve mağdur olduklarının anlaşıldığı vurgulandı. Mağduriyetlerin giderilmesi ve uygulamadan yararlanılmasının sağlanması amacıyla, 1 Ocak 2003'ten önce yerleşim yeri olarak işgal edilen, bu şekilde kullanılan, mera, kışlak ve yaylak olma özelliğini yitiren taşınmazlara yönelik dava açmama, açılan davalardan vazgeçme, devir işlemlerinin yapılması gibi işlemlerin yapılabilmesi için taşınmaz bedelini ödemeye kolaylık getirildi.

-PEŞİN ÖDEMELERDE HEMEN-

Söz konusu taşınmazlara yönelik olarak "dava açmama, açılmış davalardan, mahkemece verilen ve infaz edilmeyen kararların infazından vazgeçme veya devir işlemlerinin yapılması için" taşınmazların bedelinin ödenmesini zorunlu kılan düzenlemede yapılan değişiklikle, daha önce zorunlu tutulan "peşin ödeme" yerine şu düzenlemeye gidildi:
"Bu taşınmazların bedelinin peşin ödenmesi halinde hemen, taksitle ödenmesi halinde ise taksit tutarlarının tamamının ödenmesi veya kalan taksit tutarları ile bunların kanuni faizlerini karşılayacak miktarda kesin ve süresiz banka teminat mektubu verilmesi ya da Hazine lehine ipotek tesis edilmesi durumunda yapılacak."

-BELEDİYELERE PAY VERİLMEYECEK-

Bu madde kapsamında yapılan özel nitelikli satışlardan elde edilecek gelirlerden belediyelere pay verilmeyecek ve Gecekondu Kanunu'na göre oluşturulan fon hesabına pay aktarılmayacak. Bu nitelikteki taşınmazların tahsis tarihindeki arsa değerlerine devir tarihine kadar geçen süre için yasal faiz eklenerek belirlenecek bedelin ilgililerce yukarıda peşin veya taksitli olarak Hazineye ödenmesinden sonra, yine aynı alt bölümde belirtilen şekilde bu taşınmazların adlarına tahsis yapılan gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerine devirleri yapılacak.(ANKA)
(HGS/ÖMR)