İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) manipülasyon yapıldığı iddiasıyla ilgili 33 kişinin gözaltına alınmasını değerlendiren eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, çözümün adresi olarak ihtisas mahkemelerini gösterdi. "İhtisas mahkemeleri sorunu çözülmeden, Borsa operasyonları bitmez." diyen Cansızlar, mahkeme süreci 5-6 yılı bulduğu için çok sayıda kişinin ceza almadığını söyledi. Dünyanın birçok ülkesinde olmasına rağmen Türkiye'de sermaye piyasalarında uzmanlaşmış hakim olmadığına dikkat çeken Cansızlar, "İhtisas mahkemeleri olursa suç duyurularına ilişkin dava kısa sürede çözülür. Süre uzadığı için mahkemeden beraat ediyorlar. Ceza alması gereken kişiler kısa sürede alır. Manipülasyon yapanlar ceza aldığı için de ihtisas mahkemesinin aldığı kararlar caydırıcı olur. Yanlış yola girenlerin sayısı da azalır." dedi.

İMKB'de manipülasyon iddiasıyla mali polisin operasyon yapmasını doğru bulmayan Doç. Dr. Cansızlar, yatırımcının Borsa'ya olan güveninin azalabileceğine dikkat çekti. Manipülasyon yapanların cezasını çekmesi gerektiğinin altını çizen Cansızlar, "Borsalar sansasyon yapılacak yerler değil. Fincancı dükkanına girmeyi iyi bilmek lazım. Operasyonu SPK'nın yapması lazım. Mali polisten SPK'nın haberi yok gibi görünüyor. Cezalar SPK Kanunu'nda var. Denetimi de SPK yapar. Mali polisin işi değil bu. Yatırımcılarda güvensizlik oluşuyor. Halka arz çalışmaları bir anlamda boşa gitmiş oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Aralarında A Milli Takım antrenörü ve 17 yaş altı milli takım teknik direktörünün de adının geçtiği Borsa operasyonunu değerlendiren eski SPK Başkanı Cansızlar, sürecin bu noktaya gelmesinin bir diğer sebebi olarak ise geçen yıl sermaye piyasalarında işlem yasağı getirilen 153 kişinin işlem yasağının kaldırılmasını gösterdi. Cansızlar, bu tür suçlarla kararlı olarak mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Erken uyarı sisteminin önemine dikkat çeken Cansızlar, "Bunun teknik altyapısı bizim dönemimizde hazırlanmıştı. Piyasalardaki ani hareketleri izliyorduk. Ayrıca dinleme kararını da çıkartıp operasyonu kendimiz yapıyorduk. Karşılığını da almıştık. Çok sayıda operasyonda manipülasyon yapılan hisseler yapanların ellerinde patladı." diye konuştu.

Türkiye gündemini sarsan Borsa operasyonuna ilişkin tespitlerde bulunan eski SPK Başkanı Cansızlar'a göre bir diğer sorun SPK'nın mevzuatının Avrupa Birliği mevzuatına tam uyumlu hale getirilecek düzenlemenin çıkarılamaması. Cansızlar, başkanlığı döneminde SPK mevzuatını AB mevzuatına uyumlu hale getirdiklerini ve Başbakanlık'a gönderdiklerini, ancak çıkmadığını söyledi.


Zaman