SERKAN ŞAHİN  
 
Bankacılara göre bu durum, önceki yıllarda verilen kredilerin yüksek faizlerinden kaynaklanıyor. Faizler düştüğü için gelecek yıl bu kalemden yeterli kazanç sağlanamayacağını düşünen bankalar, açığı komisyon ve hizmet bedellerinden kapatmayı planlıyor. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, dünya ile karşılaştırıldığında Türk bankacılığının hâlâ sığ olduğunu, halen müşteriden masrafların yüzde 80'inin tahsil edilmediğini söyledi. Özen, "Askere giden paradan (erlere yatırılan para) yüksek komisyon alıyor olabiliriz. Ancak nasıl büyüyeceğiz? Kimse kusura bakmasın, herkesten alacağız." dedi.

Hizmetlerden sağlanan geliri artırmadıkları takdirde büyüyemeyeceklerinin altını çizen Özen, para puan alırken şikâyet etmeyenlerin işlem komisyonlarından da şikâyet etmemesi gerektiğini aktardı. Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) basınla buluştuğu toplantıda konuşan Özen, bankacılık kâr marjlarının düşeceğine dikkat çekerek, faiz dışı gelirleri artırarak kârlılıklarını koruyacaklarını şu sözlerle dile getirdi: "Marjlar düşüyorsa bankaların bunu kompanse etmesi için hacme, yani büyümeye ihtiyacı var. Geçerli olan kural bu. Tüm bankalar 2011'de kâr marjlarının daha da düşeceğini hesaplayarak bütçelerini bu duruma göre yaptı. TL kredilerinde yüzde 25-30 gibi iddialı büyüme rakamları koydu. Döviz için de yine yüzde 20-25'lik büyüme öngörüyoruz. Aksi halde marjlardaki düşmeyi telafi edemeyiz."

Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın, Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin'in de bulunduğu toplantıda TBB Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de şunları söyledi: "Sektörümüzde aşırı şikâyet yoğunluğu yok. Halen üzerimizden atamadığımız 2001 sendromu var. Tabii ki bankacılık gibi bir sektörün sokaktaki vatandaşın iftihar kaynağı olması beklenemez. Ancak bu askere para gönderme konusunda da bir rahatsızlık olmadığının altını çiziyorum."

YÖNETİM, KREDİ BÜYÜMESİNDEN RAHATSIZ

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bankaların tüketici kredileri yoluyla büyümesinin enflasyon ve cari işlemler üzerinde baskı yapacağı yönündeki kaygılar yüzünden hükümetin, Merkez Bankası'nın ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) rahatsız olduğunu dile getirdi. Özen, "Bu konuda biz KKDF'nin ve munzam karşılık oranlarının daha da artacağını bekliyoruz. Munzam karşılıklarda kriz öncesi dönemin oranı olan yüzde 6-6,5'lara geri dönülecek. Daha üstü olur mu göreceğiz? Merkez Bankası'nın bu araçları kullanmasını anlayışla karşılıyoruz. Ancak zamanlama çok önemli." diye konuştu. Tüketici kredilerindeki büyümenin tehdit oluşturmadığını belirten Özen, Türkiye'nin büyümeye, bankaların da kredilerini büyütmeye ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Genel Müdür, "Ekonominin ısınacağı varsa ısınır. Bir sene önce 'bankalar neden kredi vermiyorsunuz' diye eleştiriliyordu. Eğer 20-30 bin dolar kişi başı gelir, 2-3 trilyon dolar GSMH büyüklüğü istiyorsak kredilerdeki büyümenin sürmesi lazım." şeklinde konuştu.

'Bankaların kârından rahatsız olmayın onlar büyümezse yabancılar büyür'

Türkiye'de bir kesimin bankaların karından rahatsız olduğunu ancak bundan rahatsızlık duyulmaması gerektiğini belirten TBB Başkanı Ersin Özince, "Kim büyüsün o zaman? O zaman bizim bütün bankalarımızı başkaları gelsin alsın. 'Ülke sermayedarı bankacılık sektöründen tamamen çekilsin. Sen cüce kal, başkaları büyüsün, İspanyol büyüsün, Alman büyüsün' diyorsak onu da başarmak üzereyiz. 7 milyar Euro'luk Commerzbank gelip Türkiye'de banka alsa herhalde alkış tutucağız." eleştirisinde bulundu. Özince, vergi mükellefinin çok büyük bir kesiminin bankacılık sektörüyle ilgili problemi olmadığı halde, muhtelif azınlıkların sorunları genelin sorunlarıymış gibi göstermesine karşı olduğunu kaydetti.

'Amerika aşırı hassas, Türkiye'nin İran'la ilişkileri bozulmaz'

İran'a yaptırımlar konusunda da konuşan TBB Başkanı Ersin Özince, uluslararası bankacılık kurallarına uygun olarak hareket ettiklerine ve İran'ın endişe edilen konulardaki ticaretinin Türkiye ile ilgisi olmadığına dikkat çekti. "Amerika'nın bu konuda muhtemelen biraz daha siyasi nedenlerden ortaya çıkan aşırı bir hassasiyeti var." diyen Özince, Bank Mellat'ın 600 milyon lira sermayeli küçük bir banka olduğunu kaydederek, Türk bankalarının İran kuruluşlarıyla ciddi bir ilişkisi olmadığına işaret etti. Amerika'nın ara seçim sebebiyle Birleşmiş Milletler kararlarının ötesine geçen bir caydırıcı tavır izleme çabası olduğunu belirten TBB Başkanı, ama bunun Türkiye'nin İran ile olan uluslararası ilişkilerini engelleyecek boyutta olmadığını ifade etti. (Zaman)