Torba kanunla ilgili olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeler dün de devam etti.

Dünkü görüşmelerde, kontenjan fazlası veya yükümlü olmadığı halde engelli çalıştıran işverenlerin primlerinin tamamının Hazine tarafından karşılanmasına yönelik düzenleme kabul edildi. Söz konusu teşvik halen yüzde 50 olarak uygulanıyor. Düzenlemede muhalefet milletvekillerinin talepleri doğrultusunda bir değişiklik de yapıldı. Yasa tasarısının ilgili maddesinde, prim teşviğinin finansmanının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması öngörülmüştü. Ancak muhalefetin fonun kullanılmasına yönelik itirazları üzerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Konuyla ilgili olarak müsteşarımı görevlendirdim. Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Müsteşarı ile görüşecek” sözünü verdi. Yasayla ilgili görüşmeler sürerken, komisyona tekrar bilgi veren İslam, finansmanın Hazine tarafından yapılması konusunda bir fikir birliği oluştuğunu açıkladı. Düzenleme de bu doğrultuda komisyonda oylanarak kabul edildi. Söz konusu prim teşviğinin Hazine’ye maliyetinin 138 milyon TL olduğu belirtiliyor.

ENGELLİYE ÖTV’SİZ ARAÇ
Yasa görüşmeleri sırasında verilen bir önergeyle engelli vatandaşlara “ÖTV’siz araç” kapsamı da genişletildi. Buna göre, artık motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçen ancak 2800 cc’yi aşmayan araçların engellilik derecesi yüzde 90 ve üzeri olanlar tarafından alınması durumunda da ÖTV istisnası geçerli olacak. Yapılan düzenlemeden motor silindir hacmi 2800 cc’yi aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, binek otomobilleri, yarış arabaları ve arazi taşıtları ise yararlanamayacak.

Kamu İhale Yasası istisnalarında geri adım
Kamu ihale yasasına yeni istisnalar getiren düzenlemelerden ise geri adım atıldı. Son dakikada verilen önergelerle, KİT’lerin mal ve hizmet alımları, Enerji Bakanlığı ve enerji KİT’lerinin yapım işlerine getirilmek istenen istisnalardan vazgeçilirken; ihalelere yönelik itirazlara sadece Danıştay’da dava açılması düzenlemesi de çıkarıldı. Önergelerle, enerji, su, ulaştırma ve telekomünikasyon sektörlerine getirilen istisnalar yasa tasarısından geri çekilirken; sınavsız kamu ihale uzmanlığı hakkı veren düzenlemeden de vazgeçildi.