Türkiye'de istihdam özel sektör eliyle yürürken kamu da buna katkıda bulunuyor. Milyonlarca genç Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girerek memur olma hayali kuruyor.

Devlet, personel alımı için düğmeye bastı. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın artı bir istihdam çağrısı, özel sektörde geniş yer bulurken, hükümet de elini taşın altına koydu. Yıl sonuna kadar 2 milyon ek istihdam için, tüm kesimler seferber oldu.

Her yıl bütçe imkanları çerçevesinde de kamuda kadrolar açılarak bu gençlerin taleplerine cevap verilmeye çalışılıyor. Ancak bu kadrolar yıllık 100 bin civarında olduğu için herkes istediğine kavuşamıyor. Kumada bazı dönemlerde ek kontenjanlar açılarak açıktan atama yöntemiyle alımlar da oluyor. Devlet Personel Başkanlığı tarafından 2017 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu gereğince açıktan atama ve nakil sayılarının kamu idare kurum ve kuruluşlarına dağılımı yayımlandı. Buna göre açılan kadrolara ek olarak kontenjan ayrılmış oldu.

Yeni Asır'ın haberine göre; 3 bin 220 kontenjan 68 kamu kurum ve kuruluşuna, 700 kontenjan da 107 üniversiteye dağıtıldı.

Toplamda ek kadro dağıtımı 3 bin 920 olarak gerçekleşirken, 2017 yılı için dağıtılan kadro sayısı 4 bin 970 olarak gerçekleşti. Bu konuda Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Başbakan Binali Yıldırım'ın ortak imzasıyla onay yazısı da yayımlandı. Yazıda ilgili kararname gereği 5 bin adet açıktan ve nakil suretiyle atama yapılacağı hatırlatılarak bunların dağılımı da kamuoyuna duyuruldu.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı 295
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 195
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 190
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 190
Maliye Bakanlığı 190
Diyanet İşleri Başkanlığı 145
İçişleri Bakanlığı 140
Gençlik ve Spor Bakanlığı 130
Orman Genel Müdürlüğü 120

Kamuda öğretmenden hakim ve savcıya, doktordan hemşireye, hizmetliden güvenlik görevlisine kadar pek çok meslekte istihdam sağlanacak. İşte bazı kamu kurumlarının istihdam takvimi..

Sağlık Bilimleri Üniversitesi: 201 akademik personel alacak. Son başvuru 22 Mayıs.
Anadolu Üniversitesi: 10 akademik personel alacak. Son başvuru 22 Mayıs.
Kamu İhale Kurumu: 4 avukat, 6 büro görevlisi, 5 iletişim görevlisi alacak. Son başvuru 26 Mayıs.
Jandarma Genel Komutanlığı: 40 muvazzaf tabip subay ve ilk ve acil yardım teknikeri alacak. Son başvuru 2 Haziran.
Jandarma Genel Komutanlığı: 30 muvazzaf pilot adayı alacak. Son başvuru 2 Haziran