İkinci 6 ayda enflasyon yüzde 4’ü aşarsa farkın yansıtılacağını söyledi. İkinci 6 ayda 5.3 olması beklenen enflasyon nedeniyle memura yılbaşında yüzde 3 zammın yanı sıra 1.3 de fark ödenecek.
 
Maliye Bakanı Şimşek, yılın ikinci 6 ayında enflasyonun yüzde 4'ü aşması halinde memura, yılın ilk 6 ayındaki enflasyona bakmadan fark ödeyeceklerini söyledi. Şimşek, kozmetik ürünlerine de üretim aşamasında  bandrol basılacağını açıkladı.
 
 Bu yıl yüzde 4 artı 4 zamla toplamda yüzde 8,16 zam alan memura enflasyon farkı için de umut doğdu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ikinci 6 aylık dönemde enflasyonun yüzde 4'ü aşması halinde, ilk yarıdaki enflasyona bakmadan fark ödemesi yapacaklarını bildirdi.
 
 Yılbaşında çifte zam
 
Maliye Bakanı Şimşek, 2013 yılı bütçe kanunu tasarısını Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na sundu. Konuşmasında memur maaş zamlarının artık toplu sözleşmelerle belirlendiğine işaret eden Şimşek, enflasyon farklarının yıllık değil, 6'şar aylık dönemler itibariyle hesaplandığını söyledi.
 
Fark yüzde 1,3 olur
 
Şimşek, birinci 6 ayda memur zammının yüzde 4, enflasyonun ise yüzde 1,9 olduğunu belirtirken, ikinci 6 aylık dönemde enflasyonun yüzde 4'lük zammı aşması halinde, çıkan farkı memura ödeyeceklerini bildirdi. OVP'de yılsonu enflasyonun yüzde 7,4 olacağı, dolayısıyla ikinci 6 aylık dönemde enflasyonun yüzde 5,3'e çıkacağı bilgisi yer alıyor. Bu olursa ocakta memur yüzde 3 zamma ilave olarak yüzde 1,3 civarında da enflasyon farkı alacak.
 
 FATİH hızlandırılacak
 
Şimşek, ayrıca Türkiye'nin önemli projelerine bütçeden ayrılan kaynaklara ilişkin de ayrıntılı bilgiler verdi. Buna göre tablet bilgisayarlar başta olmak üzere okullarda teknolojiyi iyileştirmek amacıyla uygulamaya konulan FATİH projesine 2013 bütçesinde ayrılan ödenek bu yıla göre yüzde 72 arttırılarak 1,4 milyar liraya çıkarıldı. Şimşek, "Fatih projesini bir hayli hızlandırıyoruz" dedi.
 
İntibak için 2,7 milyar lira
 
Emekli maaşları arasındaki farkı gidermek için uygulanacak intibak düzenlemesi kapsamında emeklilere 2,7 milyar lira ödenecek.
 
Kozmetiklere de bandrol konacak
 
Bakan Şimşek, komisyonda kozmetik ürünlerinde de tıpkı sigarada olduğu gibi bandrol uygulamasına geçileceğini açıkladı. Düzenleme hakkında bilgi aldığımız Maliye Müsteşarı Naci Ağbal ile Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, bandrollerin üretim aşamasında kozmetik ürünlere yapıştırılacağını, böylece hem kayıtdışılığı hem kaçağı önlemeyi hedeflediklerini söylediler. Kilci, hangi kozmetik ürünlerin bandrol kapsamına alınacağına Sağlık Bakanlığı'nın karar verip listeyi oluşturacağını belirtirken, bu sayede markalı ürünlerin merdivenaltı üretilmesi ve sektördeki büyük vergi kaybının önüne geçilebileceğini belirtti.
 
Uzun vadeli mevduata vergi avantajı geliyor
 
Maliye Bakanı Şimşek, uzun vadeli mevduata düşük vergi uygulamasına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı'nın yıl sonuna kadar çıkarılacağını söyledi. Şimşek, tasarruf düzeyinin yükseltilmesi ve mevduatta vadenin uzatılması amacıyla stopajı vadeye göre farklılaştıracaklarını belirtirken, tasarrufunu uzun vadeli mevduatta tutanların düşük vergi ödeyeceklerini söyledi.
 


HABER: Erdoğan SÜZER / BUGÜN GAZETESİ