Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta iki kez Bankalar arası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitlerini düşürmesi ve gerekirse yeni adımlar da atabileceğini belirtmesi ile dolar/TL tarihi zirveden yönünü aşağı çevirirken bankacılar bu hafta da gözlerin TCMB'de olmaya devam edeceğini belirttiler.

Cuma günü akşam saatlerinde 3.7650 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah güne TSİ 09.03'te 3.7636/3.7665 seviyesinden işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL 3.8780/3.8841, euro/TL 3.9948/4.0018 seviyesindeydi.

MERKEZ BANKASI REPO İHALESİ AÇMADI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı.
TCMB, bugün miktar yöntemiyle 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Merkez Bankası, 12 ve 13 Ocak'ta da repo ihalesi açmamıştı

PİYASA MERKEZ BANKASI'NI TAKİP EDECEK
Bankacılar, TCMB'nin bugün de haftalık repo ihalesi ile fonlama yapıp yapmayacağının piyasada en önemli belirleyici olacağını söylediler.
TCMB TL'deki sert değer kayıplarının ardından Salı günü yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirime giderken, bankalararası para piyasasında bankaların borç alabilme limitlerini 22 milyar TL'ye düşürmüştü.
Cuma günü ise bu tutar 11 milyar TL'ye çekilirken, TCMB gerekli görülen günlerde Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında TCMB tarafından yapılan fonlama tutarının sınırlandırılabileceğini açıkladı.
TCMB'nin haftalık vadede yüzde 8 faizden repo ihalesi ile fonlama yapmaması hem de diğer fonlamalardan limiti düşürmesi bankaların TL maliyetlerini artırırken önceki merkez bankası yönetimleri döneminde de "örtülü faiz artışı" olarak adlandırılan sürece benzerliği ile dikkat çekiyor.

TL POZİTİF AYRIŞABİLİR
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'nin bugün repo ihaleleri TL'deki seyir açısından belirleyici olacak. Bugün de haftalık fonlama yapılmaması TL'de gelişmekte olan ülkelere paralel seyrin devamı bir miktar iyimserlik anlamına gelecektir. Haftalık fonlama yapılması yeniden negatif ayrışma trendi anlamına gelir bunu beklemiyoruz. Öte yandan likiditenin daha da kısılması ise gelişmekte olan para birimlerinden bizi pozitif ayrıştırabilir" dedi ve ekledi:
"TCMB'nin likidite adımlarını kuvvetlendirmesi yani bankaları yüzde 8 ve yüzde 8.5'ten daha maliyetli borçlanma imkanlarına yöneltilmesi bu hafta için 3.60-3.65 seviyelerini gündeme getirecektir."
TCMB Cuma günü kuru da aşağı yönlü sert etkileyen açıklamasında, "Bankaların gün sonunda kalan likidite ihtiyaçlarını TCMB'nin Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranından limitsiz olarak karşılayabilmeleri mümkündür" denildi.
TCMB'nin BIST repodaki fonlamayı kıstığı günlerde ise likidite ihtiyacı olan bankalar swap vb gibi diğer piyasalardan fonlama sağlayamamaları halinde TCMB'den yüzde 10 faizle geç likidite penceresi imkanından yararlanmak durumunda kalacak. Bu ise bankalararası piyasada gecelik faizlerin daha da yükselmesine neden olacak. Bankalar henüz yüzde 10'luk imkandan yararlanmadı.
TCMB'nin TL likiditesini sıkılaştırılma adımları TL'deki sert değer kayıpları ve gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışmanın bir bölümünü ortadan kaldırdı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE İKİNCİ TUR TAKİP EDİLİYOR
Piyasada siyasi gelişmeler de takip edilmeye devam ediliyor. AKP'nin MHP ile uzlaşarak hazırladığı ve yürütme dahil pek çok yetkiyi cumhurbaşkanına verecek olan, muhalefetin sert bir şekilde karşı çıktığı anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki ilk tur görüşmeleri tamamlandı.
Anayasa değişikliği görüşmelerinde ilk tur bir çeşit "antrenman" olarak sayılırken, ikinci turdaki oylamalar belirleyici olacak.
Anayasa değişikliğinin halkoylaması, Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılacak. Teklifin referandumda kabul edilmiş sayılması için, kullanılan geçerli oyların yarısından bir fazlasının "evet" olması gerekecek.
Öte yandan ana senaryo olmasa da anayasa değişikliğinin bir erken seçim sürecine dönüşme ihtimali piyasalarda baskı yaratan bir diğer unsur olarak görülüyor.

TAHVİL BONO PİYASASI
Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.51, valörde son işlemde yüzde 11.46 seviyesindeydi. 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 11.30, valörde son işlemde yüzde 11.21 seviyesindeydi.


Hürriyet