Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yetkililerinden alınan bilgiye göre TL'nin simgesi Banknot Matbaası'nda basılan mevcut kağıt paralarda kullanılmayacak. Ancak para otoritesinin , güven, istikrar ve büyüyen Türkiye'yi işaret ettiğini düşündüğü simgenin E-10 emisyon grubu banknotlarında yer alması gündemde. Konuyla ilgili olarak Cihan Haber Ajansı'na bilgi veren Merkez Bankası yetkilisi, "Tedavüle girecek E-10 emisyon grubunda TL'nin simgesinin kullanılması söz konusu olabilir. Ancak E-10 emisyon grubu banknotlarla ilgili herhangi bir çalışma başlatılmadı." dedi. Yapılacak çalışma simgeyi paranın üzerinde nerede kullanılacağı, görünüp olup olmayacağı ya da ışığa tutunca belirginleşip belirginleşmeyeceği tespit edilecek. 

PARALAR VE SİMGELERİ... 

Paralarda yer alan simgelerin kendine göre özellikleri var. Örneğin, ABD Doları'nın simgesi olan $ sembolü ilk olarak İspanya-Meksika Peso'su için kullanıldı. Doların kullanılmaya başlandığı 1780'lerde sembolün Meksika'dan devralındığı belirtiliyor. 

Euro'nun simgesi € sembülünün kökeni ise Antik Yunan'a uzanıyor. Avrupa Topluluğu Baş grafikçisi, birliğin parası için aranan sembolü tasarlamak için 1974 yılında Latin alfabesinin Epsilonu'nu kullanmış. 

İngilizlerin Paund'unun simge hikayesi de şöyle: L harfine benzeyen sembol, değerli metal ölçümünde ağırlık birimi olarak kullanılan Latin lirasından türetildi. 

Japon ve Çinlilerin para birimleri için kullandıkları semboller ise tek çizgi farkıyla birebir örtüşüyor. Japonlar, Yen için ortasından geçen iki düz çizgi kullanıyor. Çinliler ise Yuan için Y'nin ortasından tek çizgi geçiriyor. Harfin Çincenin üç alfabesinin birleştirilerek tasarlandığı ifade ediliyor. 

Merkez Bankası Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarına göre Türk Lirası'nın çiçeği burnundaki sembolü de şunları simgeliyor: Küçük t harfinin çıpa şekli; Türk parasının kıymet ve saklama aracı olarak güvenli bir liman haline geldiğini anlatıyor. T harfini kesen paralel çizgilerin yukarı yönlü olması, Türk lirasının ve Türkiye ekonomisinin istikrar içinde yükselen değerini simgeliyor.
 

CİHAN