Doların art arda rekor kırması sonrasında Merkez'den adım geldi.
 
Merkez Bankası bugünden itibaren güçlü bir ek parasal sıkılaştırma uygulamasına başlanacağını duyudu.
 
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’dan gelen açıklamalarda, ek sıkılaştırmanın güçlü, etkili ve geçici olmasının esas olduğu belirtildi.
 
Uygulamanın süresi döviz piyasasındaki gelişmelere bağlı olarak belirleneceği ifade edildi.
 
TCMB verilerine göre piyasa 718.4 milyon lira artı rezervle açıldı. Bankaların serbest depo bakiyeleri 21,833.9 milyon lira oldu. Rezerv Cuma günü 2,134 milyon lira, bankaların serbest depo bakiyeleri 18,925.1 milyon lira olmuştu.
 
TCMB Haziran ayında art arda üç günde politika faizinden fonlama yaptığı miktar yöntemi ile repo ihalesi açmayarak ek parasal sıkılaştırmaya gitmişti.
 
MB DÖVİZ SATIM İHALESİ AÇTI
 
Merkez Bankası 250 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı.
 
Halk Yatırım’dan Işık Ökte, Merkez Bankası’nın kararını değerlendirdi.
 
Ökte, “Kısa vade tahviller için olumsuz. Merkez yurt dışı gelişimlerin çok negatif olduğuna inandığı için böyle bir ek sıkılaştırma politikasına başvuruyor. TL değer kaybı sürerse her gün yüz milyonlarca dolar satış ihalesi açıp destek atarlar. Ancak gerçek hareketin faiz üst bandında gelmesi lazım Bu sinyal gelmedikçe DXY (dolar endeksi) nasıl işlem görürse ederse, biz de öyle devam ederiz. Merkez bankası ek sıkılaştırma uyguluyor diye TL gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında pozitif ayrışmaz” dedi.
 
MÜDAHALE YÖNTEMİYLE DEVREYE GİREBİLİR
 
Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, Merkez Bankası’nın olası müdahalelerini değerlendirdi.
 
Özavcı, “Merkez Piyasa fonlamasını koridorun üst bandına çekebilir, yani yüzde 6,5. Ya da dolara ihale yöntemiyle müdahaleye devam edebilir” dedi.
 
'LİKİDİTENİN KOMPOZİSYONU İÇ VARLIKLARA KAYDIRILACAK'
 
MB'den yapılan sunumda bankanın sağladığı likiditenin kompozisyonu bir sonraki PPK'ya kadar net iç varlıklara kaydırılacağı belirtildi.
 
Sunumda şu noktalara dikkat çekildi:
 
- Sermaye akışları gelişmiş ekonomilerin para politika görünümlerine dair belirsizliğin etkisiyle zayıfladı.
 
- Kredi büyümesi referans değerin üzerinde seyretmeye devam ediyor.
 
- Manşet enflasyondaki son yükseliş geniş tabanlı değil, işlenmemiş gıda fiyatlarına dair volatilite ve baz etkisiyle açıklanabilir.
 
- Önümüzdeki aylarda enflasyondaki aşağı yönlü trend tekrar kendini gösterecek.
 
- Döviz kurundaki son oynaklıkların geçişkenliği etkisi nedeniyle ticari mal fiyatlarında geçici etki gözlenebilir.
 
- Kur hareketlerinin etkilerinin yanı sıra kredi büyümesi ve iç talebin fiyatlama davranışları üzerindeki etkisi yakından izlenecek.
 
- TCMB tarafından sağlanan likiditenin kompozisyonu bir sonraki PPK'ya kadar kademeli olarak net yabancı varlıklardan net iç
varlıklara kaydırılacak.
 
- Bu durum likidite kanalı vasıtasıyla sadece hızlı kredi büyümesinin önüne geçmekle kalmayacak, TL'nin değerini de destekleyecek.



cnbce.com