Zeytinburnu sahilinde yapılan  ve tarihi siluete hançer gibi saplanan  'onaltı dokuz' gökdelenlerinin, yasalara uygun olmadığı gerekçesiyle inşaat ruhsatının iptal edilmesini talep ederek dava açan Mimar Yusuf Özden, şikayetinden vazgeçti. Vatan gazetesinden Emre Eser'in haberine göre mimarın şikayetinden vazgeçmesi üzerine inşaatı yapan şirket karar düzeltme talebinde bulundu.  Danıştay 14'üncü Dairesi, feragati kabul ederse ruhsatı iptal edilen ve illegal konumda olan 'onaltı dokuz'un ruhsatı yendin gözden geçirilecek.

 'İNSANLARIN EVLERİNDEN ATILMASI VİCDANSIZLIK'

Ruhsatların iptal edilmesini sağlayan süreci başlatan ve Danıştay'da da onaylatan Yusuf Özden, davadan neden çekildiğini şöyle anlattı: "Ben inşaat imalat halindeyken ruhsatı veren kurumlara dava açtım. İmalatçıya açılmış bir dava değil, aksine plana yönelik davadır. Türkiye'de yargıya güvenim sonsuz fakat ben davayı açtıktan sonra karar çıkana kadar inşaat tamamlandı. İnsanlar tonlarca para vererek evleri satın aldı. Orada bir yaşam kurdu. Oraya yapılan yatırım milli servetimizin bir parçası. İnsanların evlerinden atılması vicdansızlıktır."

'EV SAHİPLERİ DAVAYI GERİ ÇEKMEMİ İSTEDİ'

Para alıp vazgeçtiği iddialarıyla ilgili de konuşan Özden "Ben de vicdanımın sesini dinleyerek karardan vazgeçtim. O katlarda oturan ev sahipleri davayı geri çekmemi istedi, onlarla süreç içerisinde konuşmalarımız oldu. Mağdur olduklarını anlattılar. Benden böyle bir talepte bulundular. Ancak firmadan kimseyle bir iletişimim olmadı. Bana kesinlikle teklifte bulunmadı, 5 kuruş almadım " dedi.

PROJEYLE İLGİLİ İKİ DAVA AÇILMIŞTI

Tarihi siluete hançer gibi saplanan gökdelenler ile ilgili iki dava bulunuyor. İlki Yusuf Özden'in açmış olduğu 'ruhsat iptal' davası. Bu davada Danıştay iptal kararını onayladı. Projenin sahibi Astay İnşaat ise düzeltme talebinde bulundu. Bu süreçte Danıştay'ın ruhsat iptal kararından yola çıkarak Cihat Gökdemir, 3 gökdelenin silueti bozan kısmının yıkılması için dava açtı. Açılan davada mahkeme binanın yasal olmayan kısmının tıraşlanmasına karar verdi. Ancak Özden'in feragat talebi kabul edilirse bu dava da otomatik olarak düşecek.

RUHSAT NASIL ALINDI?
 
2007 yılında araziyi alan Mesut Toprak’a satıldıktan plan değişiklikleri yapıldı.  2008 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla ticaret ve turizm alanına çevrildi. Emsali 1'den 2.5'a çıkarıldı. 1/100'lik uygulama imar planı da 10 Kasım 2009 tarihli İBB meclis gündemine alınmasına karşın dosya, 13 Mart 2009’da meclis kararı ile iade edildi.
 
5216 sayılı kanunun 14. maddesinin “üç ay içinde belediye meclisinde görüşülmeyen kararlar onaylanmış sayılır” hükmüne karşın üç ay içinde karar alınmadı ve ilçe belediyesinin kararı kesinleşti. Ancak bu sürede değişen imar planı askıya çıkarılmadı.Firma valiliğe yazı gönderdi ardından da Zeytinburnu Belediyesi'nden ruhsatını alarak inşaata başladı.

TAKDİR HAKKI DANIŞTAY'DA

Ankara Üniversitesi İdari Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Dursun Ulusoy, takdir hakkının Danıştay'da olduğunu söyledi: "Feragatinin kabulüne ya da reddine Danıştay karar verecek. Eğer feragati kabul ederse, dava düşecek ve ruhsatlar hukuki hale gelecek. Ancak kamuyu yakından ilgilendiren davalarda Danıştay feragati kabul etmeyebilir. Bu noktada ise ruhsatlar iptal olduğu için bu durum geçerliliğini koruyacak ve proje illegal bir yapı olarak kalacak. Kamusal bir dava olduğu için Danıştay'ın feragati reddetmesi gerektiğine inanıyorum."

PLANIN İPTALİ İÇİN AYRI BİR DAVA AÇILABİLİR

”Danıştay feragati kabul ederse tekrar ruhsat iptal davası açılabilir mi derseniz, burada zaman konusu sorun olabilir. Çükü mahkeme o zaman 'bugüne kadar ruhsat iptali için dava neden açmadın' diyebilir. Ancak bu durumda, askıya çıkan bir plan olmadığı için imar planının iptali için ayrı bir dava açılabilir."

ERDOĞAN DA ELEŞTİRMİŞTİ

İstanbul’un tarihi siluetini bozduğu için eleştiri oklarının hedefi olan 16/9 projesine, o dönem başbakan olan Erdoğan da tepki göstermişti. Erdoğan arkadaşı olan Mesut Toprakla yıkın talimatını uygulamadığı için görüşmediğini de söylemişti.