İSA YAZAR

İşçilerin sendikaya üye olması ve üyelikten istifası için aranan noter şartı, kasım ayı itibarıyla sona erecek. Bu tarihten sonra üyelik işlemleri e-devlet üzerinden yapılacak. Noter şartı, sendikaların örgütlenebilmelerinin önünde büyük bir engel teşkil ediyor, sendikalar her bir işçi için yaklaşık 200 TL noter masrafı ödüyordu. Yeni uygulama ile sendikalar yeni üye kaydında ciddi bir mali külfetten kurtulacak. Noter şartı ve e-devlet üzerinden üyelik, geçen yıl çıkarılan sendikalar yasası ile getirilmişti. Ancak bu uygulamanın 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi karara bağlanmıştı. Bir yıllık süre 7 Kasım’da dolacak. Sendika üyeliğinde noter şartı kalkıyor, artık e-devlet üzerinden üyelik mümkün hale gelecek. Noter şartı, 12 Eylül yönetimi tarafından yeni sendikalar kurulup örgütlenemesin diye yasaya konmuştu. Bu madde nedeniyle 30 yıldır sendikalar, gelirlerinin önemli bir kısmını üye kayıtlarında noter parası olarak harcıyordu.

Sendikalara üye olmaya ilişkin noter şartının kalkarak yerini 7 Kasım 2013 tarihinden e-devlet üzerinden üye kayıt ve istifa sistemine geçilecek olmasının, çalışma hayatı açısından önemli olduğuna dikkat çeken Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, “6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu çerçevesinde öngörülen noter şartının 1 yıl uzatılmasına ilişkin süreç, 7 Kasım 2013 tarihinde dolmaktadır. Kanuna göre 7 Kasım 2013 tarihinden itibaren noter şartı yerini, e-devlet kapısı üzerinden üye kayıt ve istifa sistemine bırakacaktır. Noter şartının kaldırılmasına ilişkin söz konusu düzenlemeye bütün konfederasyonlar ve işveren kuruluşları birlikte karar vermişlerdir.” dedi.

Mahmut Arslan, “6356 sayılı kanunda yer alan barajlar ve sendikal güvenceler başta olmak üzere içimize sinmeyen birçok husus olmasına rağmen, noter şartının yerini e-devlet üzerinden üyelik sistemine bırakacak olmasını olumlu gelişmeler olarak değerlendirdik. Kanun, bir yıla yakın bir süredir uygulanmaktadır. 6356 sayılı kanunun uygulama sürecinde işverenlerimizin dile getirdiği şekilde ne sendikal kavgalar yaşanmış ne de işletmelere zarar verilmiştir. Tam aksine sendikal örgütlenmede ciddi bir geriye gidişe neden olmuş, işverenlerin kaygılarını boşa çıkarmıştır.” diye konuştu.  

Sendikal örgütlenme oranı Ocak 2013’te yüzde 9,21 iken, temmuz ayı istatistiklerinde yüzde 8,88’e gerilediğine dikkat çeken Arslan, “Temmuz istatistiklerine göre Türkiye’de toplam işçi sayısı 11 milyon 628 bin iken  sendikalı işçi sayısı ise sadece 1 milyon 32 bindir. 100’ü aşkın sendika içerisinde toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi alması için gerekli yüzde 1 işkolu barajını geçen sadece 44 sendika bulunmaktadır. Rakamsal veriler bu şekildeyken noter şartının kaldırılmasına az bir süre kalmışken yine aynı kaygıların dillendirilmesini üzüntüyle karşılıyor, uluslararası arenada takdirle karşılanan çalışma hayatımız açısından önemli bir düzenlemenin geriye götürülmesine yönelik bazı kesimlerin çabalarının boşa çıkmasını ümit ediyoruz.” dedi.