Mahkeme ve tapu idarelerinin iş yükünü artıran birçok işleme noterler talip oldu. Türkiye Noterler Birliği'nin (TNB) genel kurulu bugün Ankara'da toplanıyor. Bir grup gazeteciyle sohbette buluşan TNB Başkanı Yunus Tutar, gayrimenkul alım satım işlemlerinin sınırlı sayıdaki tapu daireleri yerine ülke geneline yayılmış 1771 noterliklerde yapılması halinde vatandaşa büyük kolaylık sağlanacağını söyledi. Halen bu sistemin Avrupa, ABD, Mısır, Cezayir ve Fas'ta uygulandığını belirten Tutar, "Devlet sadece tapu tescilini yapsın, satışı biz yapalım. Alıcı parayı getirir emanet hesabına yatırır, iki taraf arasında sözleşme yapılır, işlem bitince hesaptaki para satıcının hesabına geçer. Birçok mağduriyet de bu sayede önlenir" dedi.
 
 Mahkeme yerine noter
 
Halen mahkemelerde yapılan 'dava öncesi delil tespit işlemi'nin de noterlere devredilmesini isteyen Tutar, çok sayıda il ve ilçede kapanan adliyeler nedeniyle boşluk oluştuğunu ifade etti. Tutar, şöyle devam etti: "Basit bir delil tespiti için bazı ilçelerde 50 kilometre uzaktaki adliyeye gitmek gerekiyor. Vatandaş mahkeme yerine notere gelip delil tespit işlemini yaptırırsa hayatı kolaylaşır." Tutar, aynı şekilde halen isim değişikliği için mahkemelere açılan davalar yerine vatandaşın doğrudan notere başvurması ve değişikliğin burada yapılması için de hükümete başvuruda bulunduklarını bildirdi.
 
 Vekalet vurgunu biter
 
Yunus Tutar, Ocak 2014'ten itibaren tüm noterleri elektronik ortamda birbirine bağlayan merkezi arşiv sistemini kuracaklarını bildirdi. Bu sisteme kamu kurumlarının da bağlanacağını ve belge paylaşımının yapılacağını belirten Tutar, "Bu sayede özellikle iptal edilmiş vekaletler sistemde kırmızı görülecek. Böylece organize ve bireysel sahtekarlıkların önüne geçilecek" ifadesini kullandı.
 
Noterler para kazanmıyor
 
Başkan Tutar, noterlerin vatandaştan aldığı ücretin yüzde 85'inin vergi olarak Maliye'ye gittiğini, vatandaşın ise paranın noterlere kaldığını sandığını söyledi. Küçük il ve ilçelerdeki birçok noterin zarar ettiğini ifade eden Tutar, araç satışında alınan 60 liranın 29 lirasının değerli kağıda gittiğini hatırlattı. Tutar, değerli kağıtların gerçekte değerli olmadığını da vurguladı.
 

HABER: ERDOĞAN SÜZER / BUGÜN GAZETESİ