Elektronik para ihraç eden kuruluş, aldığı fon tutarı kadar elektronik parayı gecikmeksizin ihraç edecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı İle Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle Türkiye'de faaliyet gösteren ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarının yetkilendirilmesi ve faaliyetleri ile ödeme hizmetleri ve elektronik para ihracına ilişkin esaslarda düzenlemelere gidildi.

Buna göre, elektronik para ihraç eden kuruluş, aldığı fon tutarı kadar elektronik parayı gecikmeksizin ihraç edecek. Kuruluş, elektronik para karşılığında aldığı fonun tutarını gösteren dekontu kağıt üzerinde veya elektronik ortamda elektronik para kullanıcısına vermek zorunda olacak.

Elektronik para karşılığında alınan fon için faiz işletilemeyecek ve elektronik para kullanıcısına elektronik paranın tutulduğu süreye ve tutara bağlı herhangi bir menfaat sağlanamayacak. Kuruluş, kredi veremeyecek ve ödenmesine aracılık edilen tutarlar, kuruluş tarafından taksitlendirilemeyecek.

Çerçeve sözleşme

Ödeme hizmeti sağlayıcısı ile ödeme hizmeti kullanıcısı arasındaki sürekli ödeme ilişkileri en az 12 punto harflerle hazırlanacak yazılı sözleşme ile düzenlenecek. Mektup, telefon ve internet gibi uzaktan iletişim aracı ile kurulan sözleşmelerde yazılı şekil şartı aranmayacak.

Ödeme hizmeti sağlayıcısı, çerçeve sözleşmedeki her türlü değişikliği, değişikliğin yürürlüğe girme tarihinden en az 30 gün önce ödeme hizmeti kullanıcısına bildirecek.

Taraflar arasında feshe ilişkin ihbar süresi kararlaştırılmamışsa, ödeme hizmeti kullanıcısı sözleşmeyi istediği zaman feshedebilecek. Kararlaştırılacak ihbar süresi bir ayı geçemeyecek.

Sözleşmede kararlaştırılmış olması şartıyla sözleşmenin feshi halinde ödeme hizmeti kullanıcısından makul ve maliyetle orantılı bir fesih ücreti istenebilecek. Bir yıldan uzun süreli veya belirsiz süreli sözleşmelerde bir yıldan sonra gerçekleştirilecek fesih için ücret talep edilemeyecek.

Sözleşmede kararlaştırılmış olması halinde, ödeme hizmeti sağlayıcısı belirsiz süreli bir sözleşmeyi en az 2 ay öncesinden bildirmek suretiyle feshedebilecek. Ödeme hizmeti ücretinin peşin olarak ödenmesi halinde, fazla ödenen tutar ödeme hizmeti kullanıcısına iade edilecek.

Tebliğ de yürürlüğe girdi

BDDK'nın Ödeme Kuruluşları ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemlerinin Yönetimine ve Denetimine İlişkin Tebliği de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarının kullandıkları bilgi sistemlerinin yönetimine ve denetlenmesine ilişkin esaslar düzenlendi.