Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) bugüne kadar ‘off-shorezede’lere yaptığı 150 milyon liralık ödeme yaptı. TMSF avukatları, batık bankaların off-shore şubelerine para yatıran kişilerin, daha fazla faiz elde etmek için bilerek bu hesaplara para yatırdığı iddiasında.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nun bugün karara bağlayacağı dava ise, bu alandaki en yüksek ‘fatura’ olarak öne çıkabilir.

TİCARETE ATILDI, BORSADA KAZANDI
Davacı tarafta subay emeklisi Mehmet Keramettin Bahadır ve oğlu Mustafa Bülent Bahadır yer alıyor. Baba Bahadır 1977’de emekli olduktan sonra ticaret yaptı. Elde ettiği parayı da 90’lı yıllarda bankalarda ve borsada değerlendirdi. Oğlu Bülent ise oto galerisi işletti. Baba-oğul, Egebank’a el konulması ile paralarını alamadıkları, mağdur edildikleri iddiasında.

 

PARASINI EGEBANK’A TAŞIDI 
Dava dosyasında yer alan belgelere göre baba-oğul Bahadır’ın mevduatları Bank Kapital’deydi. Baba Bahadır, batık Egebank’ın patronu Yahya Murat Demirel ile görüşerek, daha yüksek kazanç vaad eden Egebank’a kaydırdı. Kasım 1999’da yapılan iki transfer işlemi ile toplam 6.2 trilyon TL (6.2 milyon TL) yüzde 83 fazi getirisi ile Egebank’a aktarıldı.  2000 yılına gelindiğinde ise Egebank’a el konuldu.


‘OFF-SHORE HESAP CÜZDANI VAR’

15 yıl önce yapılan işlemin düğüm noktası da burada başlıyor.  TMSF tarafı, açılan davalarda mahkemeye sunduğu evraklarda, Bahadır’ların paralarını Kıbrıs’ta bulunan Egebank Off Shore şubesine yatırıldığını bildikleri iddiasında. Delil olarak da Bahadır’lara verilen off-shore hesap cüzdanı ve alınan faizler gösteriliyor. Bahadır’ların avukatları ise, yatırdıkları paranın off-shore hesabına aktarıldığını bilmedikleri iddasında.

‘47 MİLYON LİRA ÖDEYİN’
Yüklü bir alacağa konu dava 23 Aralık 2011’de İstanbul Ticaret Mahkemesi’nde açıldı. Mahkeme geçtiğimiz yıl 6 Kasım 2013’de karar verdi. Mahkeme, Baba-oğul Bahadır’a faizi ile birlikte 46 milyon 899 bin 402 TL ödenmesini istedi.



Baba-oğul Bahadır'ın banka hesap ekstrelerinde, paranın off-shore hesabına yatırıldığı belirtiliyor.

DAHA YÜKSEK FAİZ ALMAK İSTEDİ
TMSF tarafı kararı temyiz etti. Temyiz dilekçesinde Bahadır’ların daha fazla faiz gelir sağlayan off- shore hesabını bilerek ve isteyerek açtıklarını, faiz geliri elde ettikleri kaydedilerek “Mevduatı bilerek oraya yatırdılar” denildi. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin, dosyayı bugün karara bağlaması bekleniyor.



 

RAKAM 500 MİLYONA ÇIKABİLİR
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, off-shore ödemelerini Meclis Komisyonu’nda da gündeme getirmişti. ‘Off-shorezede’lere 150 milyon TL ödenirken emsal kararın, Bursalı işadamı Müjdat Mançu’nun açtığı davada verildiği ortaya çıkmıştı. Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre Mançu, batık Yurbank’a yatırdığı 300 bin TL’ye karşı 1.5 milyon lira almıştı. TMSF kaynakları, off-shore kapsamında yapılacak ödemelerin 500 milyon lirayı bulabileceğini kaydetti.


Haber: Dinçer GÖKÇE / Hürriyet