KIVANÇ EL

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü müfettişleri kamuda çalışanların aldığı “aile yardım ödeneği” ve “asgari geçim indirimi” bedellerini bazı memurların yanlış beyanda bulunup fazla aldıklarını tespit etti. Maliye’nin raporunda sadece soruşturmanın başladığı ay olan 2009 yılı Aralık ayına ilişkin bilgi verilirken Aralık ayı için binlerce personele 3 milyon TL fazla ödeme yapıldığı bilgisini verdi.2009 yılında başlatılan incelemede tespit edilen yanlışlıklar isim isim Milli eğitim Bakanlığı’na (MEB) gönderildi.

Bilgileri MEB’e gönderildi
Raporun ön yazısında, “Kayıtlı bilgilerin karşılaştırılmasıyla elde edilen verilerin sistemde olabilecek hataların varlığı ile birlikte kişilerin özel durumlarını kayıtlara yansıtmamış olabileceği de dikkate alınarak personelinizin beyanlarının gözden geçirilmesi uygun olacaktır” denildi. Maliye, hata tespit ettiği personelin listesini de bir CD halinde gönderdi. MEB Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı da bir genelgeyle il ve ilçelerdeki personelin durumlarının gözden geçirilmesi talimatı verdi. MEB, yapacağı incelemede Maliye’nin tespitlerini doğrularsa binlerce personelin aldığı fazla miktarları hesaplayacak ve iadesi için çalışma başlatacak.

2.9 milyon fazla ödeme
Asgari geçim indirimi; bekar olanlara 2009 yılında 49 TL uygulanırken bugün 80 TL, evli olup çocuğu olanlara 2009’da 57 TL 2014’te 92; evli olup eşi çalışmayıp çocuğu varsa 2009’da 67 TL, 2014’te 108 TL olarak belirleniyor. Maliye’nin raporuna göre sadece 2009 yılı Aralık ayında yaklaşık 20 bin personele 1.6 milyon TL aile yardımı, 69 bin personele 607 bin TL asgari geçim indirimi, 45 bin personele de 684 bin TL çocuk yardımı olmak üzere 2.9 milyon TL fazla ödeme yapıldı.