Hürriyet Gazetesi'nden Dinçer GÖKÇE'nin haberine göre; Yapımı tamamlanması gereken 2 bin kadar konutu bulunan Osmanlı İnşaat’ın sahibi Osman Nuri Bakırcı, hakkında açılan davada, projede olmayan, belediyenin verdiği ruhsatta da görünmeyen bir blokta daire satmakla suçlanıyor. Dava dosyasına giren belgelere göre, Elvan Taşar isimli kişi Osmanlı İnşaat’tan eylül 2012’de bir daire satın aldı. “Beylife” isimli projeden daire alan Taşar Ailesi 70 bin TL’lik ödeme yaptı. Ancak bir süre sonra projenin ruhsat sorunu yaşadığı gerekçesi ile daire alımından vazgeçildi.

Şirketten paralarını isteyen Taşar Ailesi’ne 6 ay sonraya çek verildi. Verilen çek kullanıldı. Ancak 15 Mart 2013 tarihli çek ödenmedi. Ödenmeyen çek nedeni ile Taşar ailesi hacizlik oldu.

‘BELEDİYEDEN SORUN ÇIKTI’

Şirketten paralarının ödenmesini isteyen Taşar Ailesi sonuç alamayınca savcılığa suç duyurusunda bulundu. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan Osman Nuri Bakırcı, Esenyurt Belediyesi’nin imar uygulamaları nedeni ile sorun yaşadıklarını, sıkıntının kaynağında da bu durum olduğunu ifade etti.

Soruşturma savcılığı, satışı yapılan dairenin bulunduğu blok ile ilgili bir ruhsat verilip verilmediğini belediyeye sordu. Belediyeden gelen yanıtta, anılan blok için bir ruhsat verilmediği kaydedildi. Bir başka ifade ile projede olmayan bir dairenin satışı yapılmıştı.

‘DOLANDIRICILIK’ SUÇLAMASI
Soruşturma savcısı Fikret Aras, geçtiğimiz 8 Ocak’ta fezlekesini tamamlayarak Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Hazırlanan fezlekede Bakırcı hakkında ‘Şirketin ticari faaliyeti kapsamında dolandırıcılık’ suçlaması yer aldı.

Hazırlanan fezleke Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılı tarafından iddianameye dönüştürülerek Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme ilk duruşma için 15 Nisan sabahına gün verdi. Bakırcı, 2 yıldan 7 yıla hapis istemi ile yargılanacak.

‘NORMALDİR DAVA AÇILABİLİR’
Osmanlı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Bakırcı, teslim etmeleri gereken 2 bin kadar konutun olduğunu ifade ederek hakkında açılan davaya ilişkin “Herkes ile ilgili dava açılabilir. Dava açılması normal bir şey. Sonuçta işadamıyız. Gereken ne ise o yapılır.  Bazıları, alacaklarını bu yolla almaya çalışıyor. Ancak şunun bilinmesi gerekir ki, bu sorun bizden kaynaklı ortaya çıkmadı. Bölgesel bir sorun. Esenyurt’ta imar sorunu yaşayan 18 firma var ve binlerce daire aynı konumda” şeklinde konuştu.

İFLAS ERTELEME İSTEDİ
Yarım kalan 6 büyük projesinde 3 bin kadar konut bulunan Osmanlı İnşaat geçtiğimiz şubat ayında iflas erteleme istedi. Bakırköy 17. Asliye Ticaret Mahkemesi’de açılan davada, tedbir kararı 18 Şubat’ta çıktı. Alınan tedbir kararı ile birlikte, şirket alacaklılara karşı korumaya alınmış oldu. İflas erteleme davasına çok sayıda kişi, kurum ve şirketin müdahil oldukları öğrenildi. Yüzlerce kişi ‘Osmanlı İnşaat Mağdurları’ adıyla internette bir araya gelirken, şirketin yarım kalan projelerinden biri de Diyanet-Sen üyelerine ait.

‘OLMAYAN DAİRELER SATILDI’
Esenyurt bölgesinde binlerce konut mağdurunun dernekleştiğine işaret eden Av. Orhan Boran, bazı firmaların ruhsat dahi almadan daire sattığına işaret ederek şunları söyledi: “

Esenyurt bölgesinde yaşanan imar sorunu nedeniyle neredeyse firmaların tamamı sıkıntıya girdi. Bir kaç profesyonel firma dışındakiler batma noktasına geldi. Bazıları iflas erteleme talepli olarak ticaret mahkemelerine başvurdu. Bu süreçte iki tür dolandırıcılık söz konusu oldu. Bunlardan biri, henüz ortada olmayan ve ruhsat alınmadığı için yapılması mümkün olmayan daireleri satmak ve yaşanan mali sıkıntı nedeniyle satılan daireyi ikinci bir kişiye satmak şeklinde gerçekleşti.”

İflas erteleme isteyen Osmanlı İnşaat hakkında tedbir kararı 18 Şubat'ta verildi: