Elektrik, su, telefon, vergi ve prim borçlarının yanı sıra vatandaşların mobilya, beyaz eşya gibi perakende şirketlerine olan borçları da Risk Merkezi’nde izlenecek ve otomobil almak isterken mobilya borcunu ödemediği ortaya çıkan müşteri aracını alamayacak. Risk Merkezi, birbirini tanımayan kişi ve şirketlerin de imdadına yetişecek. Tanımadığı bir kişiyle iş yapmak isteyenler o kişinin kara listede adının olup olmadığını ücret karşılığında öğrenebilecekler. Merkez Bankası’nın yayınladığı son Finansal İstikrar Raporu’nda Risk Merkezi faaliyetlerinin TBB’ye devri sonrası sistemin nasıl işleyeceğine ilişkin ayrıntılara yer verildi.

PERAKENDECİLER DE DAHİL OLACAK
Risk Merkezi katılımcıları bankalar, faktoring ve finansal kiralama şirketleri, tüketici finansman şirketleri ve varlık yönetim şirketlerinden oluşuyor. Devir sonrasında ise kredi kuruluşlarının yanı sıra BDDK tarafından uygun görülecek finansal kuruluşlar da sisteme dahil edilecek. Halen Risk Merkezi’nde ödenmeyen kredi, kredi kartı, karşılıksız çek ve senetler ile kredi limitlerine ilişkin bilgiler toplanıyor.Yeni sistemde ise bu bilgilere ilaveten ödenmeyen vergi, sosyal güvenlik primi, elektrik, su, doğalgaz ve telefon borçları ile mobilyacı, beyaz eşyacı gibi perakende satış firmalarına olan borçlar da Risk Merkezi’nde toplanacak. Perakende şirketleri, müşterilerinden onay alarak Risk Merkezi’nden bu kişilerle ilgili bilgilere ulaşabilecekler.

ACABA ORTAĞININ BORCU VAR MI?
TBB’ye devir sonrası faaliyet gösterecek yeni Risk Merkezi’nin en önemli özelliklerinden birisinin de bilgilerin gerçek kişilere de açık hale gelmesi olduğu kaydedildi. Örneğin birbirini tanımayan iki kişi ortak iş yaparken veya gecekondusunu yap-satçı müteahhite vererek ev yaptırırken iş yapacağı kişinin borcuna sadık biri olup olmadığını Risk Merkezi’nden öğrenebilecekler. Bunun için, hakkında araştırma yapılacak kişilerin yazılı rızaları aranacak.

AYRINTILAR YÖNETMELİKLE DÜZENLENECEK
Rapora göre, Risk Merkezi’nde toplanacak bilgilerin içeriğine, paylaşılmasına, paylaşılacak bilgilerin kapsamına, ücretlendirilmesine ve üye şirketlerce ödenecek aidatın belirlenmesine ilişkin esaslar hazırlıkları devam eden yönetmelikle düzenlenecek.



AHMET KIVANÇ- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ