Ağbal, Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun düzenlediği "Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor 2017 Konferansı ve Fuarı"nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Yeniden yapılandırma ile ilgili bir soru üzerine Ağbal, geçen yıl yeniden yapılandırma kanunu yaptıklarını hatırlatarak yaklaşık 80,4 milyar TL vergi birim ve alacağını yapılandırdıklarını söyledi. Ağbal, söz konusu düzenlemeyi 2016 Haziran ayından 2017 Mart ayına taşıdıklarını kaydederek, yaklaşık 47 milyar TL’lik vergi alacağını yapılandıracaklarını ve düzenlemeden yaklaşık 7,2 milyon vatandaşın yararlanacağını vurguladı.

Yeniden yapılandırmadan sosyal güvenlik prim borcu olanların da yararlanacağını belirten Ağbal, "Burada yaklaşık 3 milyona yakın işletmemiz, yeniden yapılandırmadan sosyal güvenlik prim borçları bakımından yararlanacak. Orada da 23,6 milyon TL’lik yeniden yapılandırma yapacağız. 16 Nisan’dan sonra süratli bir şekilde yasa tasarısını Meclis’e getireceğiz. Böylelikle 2016 Temmuz’u ile 2017 Mart’ı arasında vergi ve sosyal güvenlik alacaklarından 70 milyar TL’lik bir alacağı yapılandırmış olacağız. 7 milyonun üzerinde vatandaşımız vergi, trafik para cezası, motorlu taşıtlar vergisi, il özel idarelerine, belediyelere olan borçlarından dolayı yararlanacaklar Gümrük vergisi borçları da buna dahil. 2017 mayıs ayında başvuruları almayı planlıyoruz.” diye konuştu.

Bakan Ağbal, yeniden yapılandırma için haziran ayından itibaren ilk ödemelerin başlayacağını belirterek, 36 aya kadar taksitlendirme imkanı getireceklerini, vergi, prim borcunu peşin ödemek isteyen mükelleflerin peşin ödeme indiriminden yararlanacaklarını bildirdi.
Esnaf, küçük ve ölçekli işletmelerin yaklaşık 70 milyarı aşan borçlarını yeniden yapılandırma imkanına kavuşacaklarını dile getiren Ağbal, şunları söyledi: "Buradaki temel amacımız, 2016 Haziran ayına kadar yeniden yapılandırma yapmıştık ama bu alçak darbe girişimi sonrası ekonomideki yavaşlamadan dolayı başta esnafımız olmak üzere bazı mükellefler vergi ve prim borçlarını ödemekte bir miktar zorlanmıştı.

Ekonomiye katkı verecek birçok düzenlemeyi ardı ardına hayata geçirdik. Burada da bir ihtiyaç ortadaydı. Böylelikle bu yaptığımız düzenlemeyle işletmelerimiz, vergi mükelleflerimiz önlerine daha güvenle bakacaklar. Bu borçlarından dolayı yapılandırma imkanına
kavuşacaklar. Son dönemde ekonomide yakalamış olduğumuz olumlu ivmeyi daha da
yukarıya taşıyacak bir düzenleme olacak."


"OTOMOTİV SATIŞLARI ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA HIZLA ARTACAK" 
Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) bugün açıkladığı verilere ilişkin soru üzerine Ağbal, otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisi için son derece stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"2016'nın son çeyreğinde otomotiv üretiminde, ihracatında, yurt içi satışlarında önemli ölçüde artışlar oldu. Otomotiv sektörüne son 6 aylık dönem itibarıyla bakarsanız, bir önceki yılın 6 aylık dönemine göre otomotiv sektörü önemli kazanımlar elde etti. Önümüzdeki dönemde otomotiv sektörünün üretim tarafını da yurt içi pazarın büyümesi tarafını da destekleyeceğiz. Sektörle bu anlamda güzel diyaloglarımız var. Sektör ilk 3 aydaki gelişmeleri bizlerle paylaşıyor biz de onlarla bu meseleleri karşılıklı görüşüyoruz.

Merak etmeyin, 2017 yılında Türk otomotiv sektörü için 1 milyon hedefi koyduk. Sektör '900 bin' dedi. Ben de dedim ki 'Türkiye pazarı büyük bir pazar önümüzdeki aylarda ekonomide sağlanacak olumlu gelişmelerden en fazla yararlanacak sektörlerden birisi de otomotiv sektörü olacak.' İnşallah otomotiv satışları önümüzdeki aylarda hızla artacak. Bu konuda sektörün taleplerini dikkate alacağız. Sektörün en çok öncelediği konu mevzuatlardaki belirsizliğin ortadan kaldırılması. Biz de bu konuda gerekli çalışmaları yapıyoruz." 


Hürriyet