1986 yılında mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Harbiye’deki otoparkı kiralayan Net Holding, son dönemde hızla büyüyen İspark ile karşı karşıya geldi. İspark’ın mahkeme kararına aykırı hareket ederek otoparkı boşaltmak istediğini söyleyen İnter Kat Otopark İşletme Müdürü Duygu Tibuk, “Burayı 30 yıllığına kiraladık. Abonelerimizin otomobilleri içeride. İspark görevlileri hukuka aykırı hareket ederek otoparkı boşaltmaya ve araç girişini engellemeye çalışıyor” dedi. Elinde mahkeme kararı olduğunu söyleyen İspark yetkilileri ise, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir şirketiz. Mahkeme ne karar veriyorsa uymak zorundayız” açıklamasını yaptı.

350 ARAÇ OTOPARKTA

Davanın henüz sonuçlanmadığını anlatan Duygu Tibuk, şöyle konuştu: “Bu davayı biz kazandık. Bir kaç gündür İspark görevlileri otoparkın önünde bekliyor. ‘Burayı boşaltacaksınız’ diyorlar. Polis ve zabıta olaya karışmıyor. Çünkü haklı taraf biziz. Ancak İspark görevlileri içeriye araç girişine izin vermiyor. Otoparkta 350 otomobil var. Bunlar abonelerimizin araçları. ‘Bu araçları ya dışarıya çıkartın ya da biz ilgilenelim’ diyorlar. Ancak müşteri otomobilini bize bıraktı İspark’a değil. Her gün İspark görevlileri gelip burada bekliyor ve çalışanlarımıza müdahale gediyorlar. Aylık abonelerimiz var. Ancak İspark bu araçların da otoparka girişi engeliyor.”

HUKUK DIŞI BİR İŞ DEĞİL

Konuyla ilgili olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kararlarına uymak zorunda olduklarını anlatan İspark yetkilileri ise şu bilgileri verdi: “Çalışanlarımızın elinde mahkeme kararı var. Ancak Net Holding bu otoparkı bırakmak istemiyor. İspark, belediyeye ait bir yapıdır. Biz hukuk çerçevesi dışında bir iş yapmıyoruz. Konuyla ilgili yetkili mercilerin verdiği kararlara uymak zorundayız. Belediye konuyla ilgili gerekli çalışmalarını tamamlamıştır” denildi.

Dava henüz sonuçlanmadı

HUKUK mücadelesinin devam ettiğini belirten Net Holding, yaptığı yazılı açıklamada şunlara yer verdi: “Şirketimiz, 25.11.1986 başlangıç tarihli sözleşme ile mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait katlı bir otoparkın kiracısıdır. Bu güne kadar sözleşme ve yasadan kaynaklanan tüm edimlerini eksiksiz olarak yerine getirmiştir. Hal böyle iken, İstanbul’daki tüm otoparkları tek bir şirkete bağlamak amacındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şirketimizin taşınmazdan tahliyesini sağlamak amacıyla pek çok girişimde bulunmuşsa da, tarafımızdan yargı yollarına yapılan haklı müracaatlarımız sonucunda bu girişimler sonuçsuz kalmıştır. Mahkeme kararı ile şirketimiz ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında imzalanmış kira sözleşmesinin 6570 Sayılı Kanuna ve dolayısıyla özel hukuk kurallarına tabi olan bir sözleşme olduğu yasal olarak kesinleşmiştir. Buna rağmen, Şişli Kaymakamlığı, ortada kesinleşmiş yargı kararı varken, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu gereği, şirketimizin fuzuli şagil olduğu gerekçesiye tahliyesinin karara bağlandığını bildirmiş, vaki itirazımız üzerine kararı geri almıştır. Ancak, sürecin sonunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının tarafımaza 05.07.2013 tarihinde tebliğ edilen bir yazı ile 08.07.2103 tarihinde cebren tahliye edileceğimiz bildirilmiştir.”